Ide tessék figyelni! Járványügyi rendelés Ócsai dokival — Lapzsemle

A Városi Kuríron arra is figyelünk, hogy olvasóink a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozzáértő szakemberek praktikus tanácsait is elérhessék. Mit tehetünk a mindennapokban magunk és szeretteink érdekében mi, járványügyhöz, virológiához nem értő civilek? Nemrég Falus Ferenc és Kunetz Zsombor szakmai véleményét szemléztük. Ma is erről a témáról olvashat a Heti lapzsemlében, Ócsai Lajos és más szakértők nyilatkozatai alapján.

Vírusok állatokról emberre

A Klubrádió hallgatóinak kérdéseire egy órán át válaszolt Ócsai Lajos doktor, aki 2005 és 2015 között az Országos Tisztiorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője volt, és éppen a vírusok állatokról emberre terjedése a szakterülete. A beszélgetés a Hetes Stúdió című közéleti magazin második felében hangzott el, itt meghallgatható.

Tesztelni! Másképp viselkedik, aki már tudja, hogy fertőzött

Ócsai Lajos elmondta: a fertőző betegségek terjedésének megakadályozása érdekében a legalapvetőbb dolog a folyamatos tesztelés, szűrés és a diagnózis gyors felállítása. A tapasztalatok szerint az emberek jelentős része, miután megkapta a teszteredményt, és megtudja magáról, hogy beteg, teljesen másképp kezd viselkedni, óvatosabban érintkezik másokkal, így sokkal kevesebbszer, vagy egyáltalán nem adja tovább a fertőzést, nem úgy, mint előtte, amikor még fogalma sem volt a valódi állapotáról.

Valószínűleg a lappangás utolsó napjaiban már fertőz

Lényeges az is hogy az ilyenfajta fertőző betegségek nem azonnal produkálnak tüneteket – igaz, a lappangási időszak nagy részében kevésbé is fertőző a hordozója. A beteg általában a lappangási idő utolsó két napjától fertőzhet nagyobb intenzitással – mondta Ócsai Lajos, aki hozzátette, a mai érzékeny technikákkal a vírus bárhonnan könnyen kimutatható. A teszteléssel tehát már a lappangás utolsó szakaszában ki lehet szűrni a fertőzötteket.

Roncsolja a tüdőt

Ócsai Lajos kiemelte, az idősek és krónikus beteg emberek immunrendszere gyengébb, és ezért a vírus súlyosabb tüneteket okoz. Ennek fő oka, hogy az idősebbek immunrendszere már nem biztosít megfelelő védelmet, a vírus pedig megtámadja a nagyon sérülékeny szövetből álló tüdőt is, és ha a szervezet a roncsolt részeket nem képes visszaépíteni, akkor sajnos lélegeztetőgépek hiányában biztosan, de akár azok mellett is halállal járhat a betegség. Ezért fokozottan vigyázzunk egymásra! – hívta fel a figyelmet.

Ez a vírus sokáig áll lesben

A kórokozó nemcsak az emberben, hanem bizonyos fém- és műanyagfelületeken, valamint papíron is túlél, akár három-négy napig is. Papírfelületen, így akár a készpénzen is megmarad, de Ócsai Lajos mindehhez hozzátette, az érzékeny vizsgálati módszerek miatt a vírus legcsekélyebb jelenléte is bizonyítható. “Nem tudom, hogy ez fertőzésképességet is jelent-e, vagy csupán kimutathatóságot” — tette hozzá.

Nem bírja viszont a fertőtlenítőszereket

Ezek a vírusok szerencsére meglehetősen gyenge ellenálló-képességűek. A fertőtlenítők, különösen a klór és ózon tartalmú fertőtlenítőszerek elpusztítják a vírust, érdemes ilyenekkel takarítanunk. Nem szükséges eszetlen töménységgel használni, normál mennyiség elegendő. Amennyiben csak egyszerű háztartási hipó áll rendelkezésünkre, akkor abból egy decit tíz liter vízben elkeverve már kellő hatásfokú fertőtlenítőhöz jutunk.
A mosható, akár házilagos maszkot is fertőtlenítő-oldatos mosással és vasalással tökéletesen fertőtleníteni lehet.

Hogyan terjed ez a vírus?

Ez az új koronavírus az eddigi adatok szerint a légutakon és nyálkahártyán keresztül terjed. Tehát: orron, szemen, szájon át. Értelemszerűen, szexuális úton a csókkal is terjeszthető. Ócsai Lajos ugyanakkor utalt arra, hogy egyes közlemények szerint bélrendszeri tüneteket is okozhat a fertőzés. Nem mindegy, hogy a fertőzés székletszóródással is továbbadható-e. Ha igen, akkor ez újabb kockázatot hordoz, mert ezen az úton tovább maradhat fertőzőképes a felületeken, mint légúti terjesztés esetén. Még gondosabban kell fertőtleníteni a környezetünket.
Ép bőrön át viszont nem terjed a Covid-19-es jelű vírus.

Védjük a környezetünkben tartózkodókat

Célszerű legalább az arcunk elé sálat vagy kendőt tenni, és azt gyakran cserélni. Ez is alkalmas arra, hogy a légzőrendszerünket elhagyó pára ne jusson el a közelünkben lévőkig, így, ha vírushordozók lennénk, sokkal kisebb eséllyel adnánk tovább a kórokozót.

Meddig lehet a maszkot használni?

Az FFP2-es és az FFP3-as maszk használati idejéről Ócsai doktor elmondta: megfelelő, körültekintő, fertőzésmentes használat esetén a nyolc órás műszakot kell ezeknek kibírniuk. Egészségügyi és az ipari használatra tervezték így. Ha valaki a fertőzést kizáró óvatossággal fel- és leveszi a maszkot, majd újra felveszi, összesen nyolc órás használattal számolhat, de ilyenkor nagyon óvatosan kell elkerülni a fertőzést.

Gumikesztyű, hogy ne nyúlkáljunk az arcunkhoz

Ha valakin a maszk mellett még gumikesztyű is van – amiből egyelőre szintén kevés van forgalomban – , az természetesen még nagyobb védettséget jelent mások és saját maga számára is. Ez az együttes megoldás ráadásul arra készteti az embert, hogy kevesebbszer nyúljon az arcához, így azt is megakadályozza, hogy a kórokozók a saját kezünkről, a nyálkahártyán keresztül bejussanak a szervezetünkbe.

Kézmosás, szorgos tisztogatás

A kézmosás alapvető fontosságú.
A fertőtlenítésről: ezt a vírust az alkohol elpusztítja. Mégis, az egyszerű alkoholos lemosás helyett az alkoholos kézfertőtlenítő azért jobb a doktor szerint, mert a fertőtlenítő készítményben van olyan adalék is, ami a bőrt ápolja.
Amikor hazaérünk, rögtön mosakodjunk és fertőtlenítsünk, de előtte arra is ügyeljünk, hogy ne menjünk be koszos cipővel a lakásba, amely dolgok egyébként normál esetben is természetesek kellene, hogy legyenek. Van-e értelme hazatéréskor klóros szerrel tisztítani a cipő talpát? — kérdezte egy hallgató. Ócsai doktor megnyugtatta: a cipő talpát nem szükséges külön fertőtleníteni. Ha klóros szerrel, fertőtlenítős vízzel felmosunk és a fertőtlenített helyiségben a padlóra rátesszük a cipőt, ez elegendő.

Mit tegyünk, ha az ételt a szállító hozza, vagy ha mi vittük haza a kaját

A készpénz átadását-átvételét minden esetben kövesse alkoholos kézfertőtlenítés. Nemcsak az átvevőnek, de a kiszállítónak is ajánlott ez természetesen a kuncsaftok, de a saját egészsége védelmében is.
Az élelmiszereinket is gondosan tisztítani kell. A gyümölcsöt ne fertőtlenítővel mossuk, mert ezzel tönkretennénk, de néhány rendszabályt be kell tartani: a nehezen tisztítható gyümölcsöket, mint például az epret most kerüljük, az almát meleg vízben alaposan mossuk meg. A banánt, narancsot is előzetesen alaposan mossuk meg, hogy utána nyugodtan hámozhassuk.
A gyümölcsök, zöldségek hámozása, pucolása, megmosása segíthet elkerülni a vírusokat, ahogy az ételek sütése, főzése, forralása is.

A mikrózás hatásos?

Ez a vírus a hatvan fokot már nem bírja, tehát az étel mikrohullámú sütőben való melegítése teljesen elegendő.

Aggodalmak a háziállataink miatt

Ócsai Lajos egy hallgatói kérdésre válaszolva elmondta: valóban, a kutyánk a szőrén akár hazahozhatja a kórokozót. Csakhogy, olyan esetben, ha egy sétáltatás során olyan helyzetbe került a kutyánk, hogy vírus került rá, akkor nagy valószínűséggel mi kerültünk túl közeli kontaktusba vírushordozó személlyel. A szociális távolságtartást betartva a kutya és az idegen ember közötti távolság is megfelelő lesz. Ócsai Lajos így fogalmazott: “Ez tehát jobban ki lett találva szerintem, mint amennyire ténylegesen probléma.”
A kutyánkat pedig amúgy is érdemes megtisztogatni, amikor a séta után hazaérünk.

Miért fenyegeti ez a járvány a krónikus betegeket?

Falus Andrást, Széchenyi-díjas immunológust, a Semmelweis Egyetem professor emeritusát a 24.hu kérdezte. (“Mi van, ha sebbe jut a koronavírus?“)

Szappan és alkoholos fertőtlenítő

A gyakori, alapos, meleg vízzel és szappannal végzett kézmosás, illetve az alkoholos kézfertőtlenítők használatának jelentősége szerencsére elsők között ment át a köztudatba — állapította meg Falus András. — A szappan elsősorban mechanikailag szabadít meg a vírustól, zsíroldó hatása révén a lipidburkát is tönkreteszi, a kézfertőtlenítő pedig az alkoholnak köszönhetően felnyitja a vírus burkát és inaktiválja a genetikai állományát.

Kirepedezett bőr, nyílt sebek

A gyakori fertőtlenítés kellemetlen hatása, hogy elég gyorsan kicserepesedhet, véresre repedezhet a bőrünk. Ezek a sebek vajon megnyitják-e a fertőzés lehetőségét?
Falus András megnyugtat: jelen tudásunk szerint a COVID-19 csak a légutakban veszélyes. Sebekbe jutva az immunválasz mindenhol jelen lévő sejtjei, a makrofágok képesek elpusztítani, nem juthat a véráramba. Nemcsak a koronavírus ellen kell azonban védekezni. A kisebesedett bőrfelületet kezelni kell, hogy a felülfertőzéseket elkerüljük.

Mekkora kockázat a cukorbetegség?

A cukorbetegségről, főleg annak 1-es típusáról ismert, hogy káros hatással van az immunrendszer és az idegrendszer működésére. A diéta, a kívülről adagolt inzulin, összességében a hosszú ideig fennálló betegség nagyban gyengíti a szervezet védekezőképességét, így kiszolgáltatottabbá teszi a cukorbetegeket minden kórokozó, így a koronavírus támadásával szemben is.

Dohányosok

A koronavírus a légzőszerveket támadja, máshol nem tud eredményesen szaporodni: a dohányzás viszont épp ott gyengít, ahol most erősnek kellene lenni — figyelmeztet Falus András.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomásnak önmagában nincs közvetlen hatása az immunrendszerre, de az ereket súlyosan károsíthatja. A vérnyomás állandó szinten tartására szedett gyógyszereknek viszont már lehet az immunrendszer működését gátló hatásuk. Emellett minden szívprobléma kihat a tüdőre, gyengíti annak működését, súlyosbítja az esetleges tüdőgyulladás lefolyását.

Allergiások, asztmások, autoimmun betegségben szenvedők

Az allergia és az autoimmun betegségek is egyes gyulladásgátló immunpresszív gyógyszerek szedése miatt jelentenek nagyobb kockázatot — olvashatjuk a 24.hu oldalon Falus András tanácsait. — Az allergia tüneteit túlzott immunválasz okozza valamilyen, egyébként teljesen ártalmatlan anyagra, súlyos formájában, kezelés híján akár asztmához is vezethet. Az allergiára hatékony gyógyszerek tehát célzottan tompítják az immunrendszer működését, míg egy egyszerű, gyógyszeres kezelésre nem szoruló „szénanátha” a légutak plusz terhelésével ronthat a helyzeten.

Most van igazán szükség a jól működő immunrendszerre

Falus András hozzátette: kockázati tényezőt jelenthet ugyanakkor minden olyan betegség, amely önmagában, vagy az ellene alkalmazott terápia révén az immunválaszt gyengíti.

Hongkongi tapasztalatok

Kiválóan teljesített a járvány terjedésének meggátlásában Hongkong. Nagy Gabriella, aki a helyszínen élte át a legnehezebb heteket, rengeteget tanult a helyi intézkedésekből, a hongkongiak mentalitásából. A Válasz Online-nak részletesen elmesélte tapasztalatait.
Rövid videót is készített a legfontosabb tudnivalókról, amelyek lényege összefoglalva: “egy lakásból/családból főszabályként egy ember járhat ki vásárolni vagy kutyát sétáltatni. Ő is kizárólag maszkban. A boltból visszaérve a cipőnket az ajtón kívül, fertőtlenítőbe áztatott törülközőre helyezzük! A ruhánkat még maszkkal a fejünkön vesszük le – és kifordítva zacskóba tesszük, a mosásig elkülönítve kezeljük. Minden visszatérés után kötelező az alapos zuhanyzás, hajmosás! A kijáró családtag otthon is kvázi betegként viselkedik; nem engedi túl közel magához a szeretteit. És persze minden adandó alkalommal szellőztessünk! ”

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Ide tessék figyelni! Járványügyi rendelés Ócsai dokival — Lapzsemle

  • 2020.04.23 - 23:04
    Közvetlen hivatkozás

    Már több helyen is olvashattunk arról, hogy papírfelületeken is megmaradnak a vírusok valamennyi ideig. Vegyük most példának az írásbeli érettségi dolgozatokat. Szinte minden tantárgynál több feladatlapot kell kitölteniük a diákoknak, amelyeket aztán egy lezárt borítékba tesznek. Ezeket a borítékokat kell majd a javító tanároknak kibontaniuk, és a diákok által is hosszasan tapogatott lapokat kell majd nekik is hosszasan forgatniuk. Tudjuk, a fiatalok körében kevés a koronavírusos megbetegedés, de azért nem kizárt, hogy akár tünetmentesen is hordozzák a vírust, amely végül veszélyes lehet a tanárokra nézve. Vajon mennyi ideig maradhatnak életképesek a zárt borítékban lévő papírlapokon a vírusok?? Köszönöm válaszukat.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük