Időjárás —  lesz itt minden, mint a búcsúban

Felhők itt, napsütés ott, keleten esők, záporok, zivatarok, egyszóval ezen a héten szinte minden olyan időjárási formulából kaphatunk ízelítőt, amire máskor azt mondjuk “tipikusan tavaszi”.

Jön a hétvége

Csütörtökön, egy hidegfront éri el a nyugati országrészt, emiatt ott fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és kisebb eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordulhat. Megerősödik, sőt viharossá is fokozódik az északnyugati szél. Keleten marad a változóan felhős-napos, elszórtan záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás, a korábbihoz képest mérsékeltebb, de élénk északi széllel. Éjszaka számottevő eső nem várható. Erősen felhős, és csillagfényes területek, valamint időszakok váltakoznak. Élénk marad a légmozgás.

Pénteken a Dunántúlon erősen felhős, keleten változóan felhős időre számíthatunk, és a nyugati, északnyugati országrész kivételével ismét sokfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A szél ezúttal is a Dunántúlon és északkeleten lesz erős. Éjszaka csökken a felhőzet, megszűnnek a záporok, zivatarok. Kissé a szél is mérséklődik.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

csütörtök reggel 7 – 10,

csütörtök délután 18 – 22,

péntek reggel 6 – 10 fok körül alakul.

A folytatásban

Szombaton napos és erősebben felhős területek váltakoznak, a péntekinél kevesebb helyen fordulhat elő záporeső, valamint zivatar, elsősorban az ország keleti felén.

Vasárnap és hétfőn egyaránt a felhőké lesz a főszerep, de átmeneti napos időszakokban is bízhatunk. Eső, záporeső, főként hétfőn zivatar szinte bárhol kialakulhat.

Kedden, szerdán úgy néz ki hogy csökken a csapadékhajlam, szárazabbra fordul időjárásunk, és a napsütés válik jellemzővé. Csak elvétve alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Emelkedik a hőmérséklet is, a szél mindenütt legyengül.

Biometeorológia

Csütörtökön a meglévő szeles, záporos, zivataros idő mellé még egy hidegfront is érkezik nyugat felől, így hidegfronti hatás is terheli szervezetünket. Fejfájásra, ingerlékenységre számíthatnak a frontra érzékenyek. Továbbá ízületi panaszok, a korábbi műtétek és törések helyei fájdalmasak lehetnek. A szív és érrendszeri betegeknél is jelentkezhetnek egészségügyi panaszok. Esernyőt vigyünk magunkkal, bár egész napos, tartós eső most sem várható, de bármikor megázhatunk a nap folyamán. Az évszakos átlaghoz képest hűvös lesz, különösen egy-egy záporeső idején esik vissza pár fokot a hőmérséklet, olyankor jól esik egy tavaszi kabát is.

Pénteken továbbra is magassági hidegörvény, és hidegfronti hatás érvényesül. Folytatódik a záporos, zivataros időjárás élénk, erős északias irányú széllel. Fejfájásra, ingerlékenységre számíthatnak a frontra érzékenyek. Ízületi panaszok jelentkezhetnek, a korábbi műtétek és törések helyei fájdalmasak lehetnek. A szív és érrendszeri betegeknél is előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Esernyőt vigyünk magunkkal, hiszen bármikor, de főként délután megázhatunk. Az évszakos átlaghoz képest hűvös lesz, különösen egy-egy záporeső, zivatar idején esik vissza pár fokot a hőmérséklet. A szél tovább csökkenti hőérzetünket. Öltözködjünk megfelelően.

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük