Időjárás! – A jövőhéten egyetlen napra visszatér a kánikula

Az elmúlt néhány hónapban szinte megszoktuk a kánikulát. az időjárás ezen a jövő héten egy napra megvicceli az őszt, és visszahozza a “nyár hevét.”

Ilyen napok elé nézünk

Vasárnap egy vastagabb felhősáv keresztezi az országot NY-K irányban, melyből elszórtan mérsékelt eső is esik. Reggel a nyugati országrészben lesz borongósabb idő, itt-ott eső is esik. Keleten eközben mérsékelt felhőzet mellett süt a nap. Délelőtt a középső országrész fölé húzódik a vastagabb felhőzet és a szórványos szemerkélés. Nyugaton csökken, keleten növekszik a felhőzet a déli órákra. Délután már a keleti országrész fölé várható több felhő, de ekkorra már várhatóan gomolyosodik, szakadozottabbá válik a felhőzet. Elszórtan ekkor is kialakulhat záporeső. A légmozgás gyenge marad. Éjszaka már országszerte kevés felhő, csillagfényes, eseménytelen idő ígérkezik. Hűvös lesz a hajnal.

Hétfőn, a délutáni órákig alapvetően napos idő lesz jellemző. Az északi országrész felett zavarhatja időnként mérsékelt felhősödés a napsütést. A délután második felében egyre erőteljesebb, de még áttetsző fátyolfelhőzet szűrheti a napsugarakat. Komolyabb csapadék nem valószínű, bár az északi határvidéken elvétve nem kizárható rövid, kis területet érintő zápor. Az éjszaka első felében várhatóan ismét lecsökken a felhőzet. Nyugodt, eseménytelen idő valószínű. Hajnalban, az északi, északnyugati határvidéket érintheti egy szakadozott felhősáv, melyből elvétve zápor is kialakulhat.

A hőmérséklet:

vasárnap délután 20 – 27,

hétfő reggel 10 – 16, hétfő délután 24 – 28,

kedd reggel 12 -17 fok körül alakul.

Ilyen lehet a folytatás

– Kedden mérsékelt felhősödésekkel tarkított, változóan napos-felhős, meleg időre van kilátás. Az ország északnyugati felén elszórtan, időszakosan előfordulhatnak záporok, délután akár mérsékelt zivatargóc is. Másutt nem valószínű csapadék.

– Szerdára, egyelőre túlnyomórészt napos idő ígérkezik. Délután, este, a nyugati térségben lehet átmeneti felhősödés, az északnyugati határvidéken egy-egy zápor.

– Csütörtökön ( egy nap nyár?)– növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – egy közelgő mediterrán ciklon alakítja az időjárást. Délelőtt nagyrészt napos, délután fokozatosan felhősödő, eleinte fülledt idő a legvalószínűbb. Este, éjjel zivatarokat okozó hidegfront érkezése körvonalazódik.

– Pénteken még a ciklon okozta változékonyság lehet jellemző gyorsan változó felhőzettel, néi napsütéssel és elszórtan záporokkal, zivatarokkal.

Orvos meteorológia

Vasárnap: jelentősebb fronthatás nem terheli szervezetünket. Amennyiben mégis jelentősebb egészségügyi panaszokat tapasztalnak, forduljanak orvoshoz, mert nagy valószínűséggel nem az időjárás áll a hátterében. Egy záporesőket, szemerkéléseket adó felhősáv keresztezi az országot NY-K irányban, előtte, mögötte kisüt a nap. Ennek megfelelően a nyugati térségben inkább délutánra, keleten inkább délelőttre érdemes szabadtéri programot szervezni, illetve tanácsos ernyőt is bekészíteni.

Hétfő: frontmentes, napos, kellemes hőmérsékletű időnk lesz. A Hajnali órák meglehetősen hűvösek, így a viszonylag nagy napi hőingás miatt ajánlott a réteges öltözködés, hogy elkerülhessük az alulöltözés vagy a túlöltözöttség miatti izzadás okozta meg- és felfázást. A napsütéses, melegedő, de nem túl meleg idő jótékonyan hat az általános közérzetünkre, nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Újonnan jelentkező tünetek esetén, azok hátterében nem a légköri változások valószínűsíthetőek, ezért ajánlott azokkal orvoshoz fordulni.

(Eumet)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Nem árt tudni!

Friss!