2020 első hetének időjárása

Az első hét kicsit, szürke kicsit átlagos időt ígér, és éppen ez benne  a különleges, hogy minden mintha rendben lenne, pedig tudjuk mennyi a gond az időjárással.

Újév délutánján döntően derült idő

Országszerte pár fokkal fagypont felett alakul a maximum hőmérséklet. A Dunántúlon várható a magasabb hőmérséklet. A Dunántúlon és északkeleten időnként kissé élénk, a középső tájakon gyenge északias szél fúj. Éjjel gyenge légmozgás, derült, csillagfényes égbolt várható. Ismét országszerte fagypont alá hűl a levegő. Néhol ködfoltok alakulhatnak ki.

Csütörtökön a szerdaihoz teljesen hasonló időre számíthatunk, annyi különbséggel, hogy gyenge lesz a légmozgás. Az ország döntő részén derült lesz az ég, csak keleten, északkeleten lehetnek mérsékelt felhősödések. Csapadék nem várható. A hőmérséklet napközben mindenütt fagypont fölé emelkedik. Éjszaka csillagfényes, fagyos idő ígérkezik, helyenként ködfoltokkal. A leghidegebb az északi határszélen ígérkezik.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda délután +2 – +4,

csütörtök reggel -6 – -1,

csütörtök délután +1 – +4,

péntek reggel -4 fok körül alakul.

A folytatásban

Pénteken még folytatódik a frontmentes, az évszakos átlagnak megfelelő hőmérsékletű, zömmel derült, de időnként és helyenként mérsékelten felhős időjárás. Elvétve már tartósabb ködfoltok is kialakulhatnak. Gyenge lesz a légmozgás.

Szombaton változékonyabbra fordul térségünk időjárása. Erősen felhős, borongós idő ígérkezik, és főként a Dunántúlon kisebb eső is előfordulhat, az északi határszélen pedig hószállingózás.

Vasárnap, változó napsütés, erős északi szél, elszórtan futó hózáporok, lehűlés valószínű.

Hétfőn előreláthatólag derült, helyenként egész nap fagyos idő a legvalószínűbb. Mérséklődik, de még élénknek ígérkezik az északkeleti szél.

Keddre tovább csökken a hőmérséklet.

Közlekedési meteorológia

Szerdán az időjárás számottevően nem befolyásolja a közlekedést. Száraz utakon autózhatunk. A reggeli órákban azonban fagyra, itt-ott deresedésre készülhetünk.

Biometeorológia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük