Időjárás: csendes, langyos idő, azonban…

Egy ciklon befolyásolhatja az időjáráson túl még az egészségi állapotunkat is. Csak óvatosan, figyeljen oda magára!

Hétvégéig

Szerdán egy mediterrán ciklon melegfrontja éri el térségünket: megélénkülő DNY-i széllel, különösen a déli országrészben érezhető hirtelen melegedés várható. Ott a délutáni maximum értékek elérhetik a 29-30 fokot is. Északkeleten ezzel szemben jóval alacsonyabb hőmérséklet valószínű, így jelentős, akár több mint 10 fokot elérő különbség is kialakulhat országon belül. Emellett a déli és a nyugati országrész felett el-elvékonyodó felhőzet melletti változó napsütés lesz jellemző, míg északon, északkeleten inkább zárt felhőzet borítja az eget. Északkeleten időszakos, gyenge esők is várhatóak, másutt számottevő csapadék nem valószínű. Éjszaka országszerte megvastagszik a felhőzet. Eső, zápor szórványosan előfordulhat az országban. A déli országrészben továbbra is élénk, erős DNY-i szél fúj.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC): szerda reggel 10 – 15, szerda délután délen 30, északkeleten 17, csütörtök reggel 14 – 18 fok körül alakul.

Csütörtökön napközben a ciklon melegfrontja, estétől annak hidegfrontja alakítja az időjárást. Változó felhőzet mellett meleg, magasabb nedvességtartalmú levegő érkezik térségünkbe, ezért szórványos esőkre, záporokra, zivatarokra kell készülni élénk, erős NY-DNY-i szél kíséretében. Egy-egy felhőszakadással járó hevesebb zivatarnak is meg van az esélye. Estétől a Dunántúlon ÉNY-ira fordul a szél.

Lássuk a hétvégét!

Pénteken borongós, hűvös idő ígérkezik, ismétlődő esővel, záporokkal. Délen zivatarok is előfordulhatnak, ott átmeneti napos időszakokra is számítani lehet. A szél mérséklődik. Jelentősen lehűl az idő.

Szombaton folytatódik az erősen felhős, borongós, többfelé esős időjárás. Tovább csökken a hőmérséklet.

Vasárnap előreláthatólag a Dunántúlon már kisüthet a nap, keleten folytatódik a borongós, esős időjárás. Még hűvösebb levegő érkezik, és a Dunántúlon, valamint a középső országrészben megerősödik az ÉNY-i szél, melyet viharos lökések is kísérhetnek.

Biometeorológia

Szerdán, melegfronti hatásra készülhetünk, mely elsősorban az ország déli, délnyugati felén érezteti hatását. A frontra érzékenyek fejfájásra panaszkodhatnak. Fokozódhat a fáradékonyság, álmosság érzete. A felhősebb és hűvösebb északi, északkeleti országrészben a hangulatunk lanyhulhat, míg a déli, délnyugati naposabb és melegebb területeken javulhat. Esernyőt csak az északi, északkeleti megyékben érdemes magunkkal vinni, másutt nem lesz rá szükség- Eumet.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Finom őszi étel

Friss!