Hétfő délután, a déli, különösen a délnyugati országrészben szokatlanul enyhe idő volt, míg északon, északkeleten még tartotta magát az évszakos átlagnak megfelelőbb hőmérséklet a makacs ködfelhőzet alatt. A folytátás?

Így indul a hét

Nyugaton élénkül, a Dél-Dunántúlon erősödő délnyugati szél támad. Az északkeleti, északi térségben tovább vékonyodik, itt-ott felszakadozik a szürke rétegfelhőzet, de többnyire felhős marad az ég. A középső és déli országrészben ezzel szemben többnyire napos idő ígérkezik mérsékelt felhősödésekkel, délen várható a legtöbb napsütés. A hőmérséklet a Dél-Dunántúlon helyenként a +15 fokot is meghaladhatja, miközben északon, északkeleten ennél jóval hűvösebb lesz.

Kedden reggel, az északi országrész fölött várható több felhő, északkeleten képződhet párásság, köd, míg a déli térségben kevés felhő, napsütés a valószínűbb. Délnyugaton szokatlanul enyhe lesz a hajnal, északon sem várható már kiterjedt fagy. A Dunántúlon erős, itt-ott viharos lökések is kísérhetik a délnyugati szelet.

Napközben is erős marad a délnyugati szél az ország nyugati felén. A középső országrészben is számítani kell élénk, olykor erősebb széllökésekre, míg keletebbre gyenge vagy mérsékelt déli légmozgás valószínűbb. Tavaszias jellege lesz az időjárásnak, északkeleten is érezhető lesz az enyhülés. A reggeli párásság, rétegfelhőzet északon is eloszlik. Változó, időről-időre megnövekvő, majd csökkenő felhőzet mellett országszerte lehet bízni napsütésben. Az északi, északkeleti térségben maradhatnak tartósan szürke, köd-, illetve rétegfelhős területek.

Éjszaka is erős marad a szél a nyugati országrészben, másutt gyenge légmozgás marad a jellemzőbb. Északon, északkeleten ismét fokozódik a párásság, sűrűsödhetnek a ködfoltok. Változó, itt-ott szakadozottabb felhőzet várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő délután +9 és +16, északkeleten +3 és +7,

kedd reggel +3 és +8, délnyugaton, helyenként +11,

kedd délután +10 és +15, északkeleten +5 és +8 fok körül alakul.

Tovább is van

Szerdán legyengül az eleinte, nyugaton még élénk délnyugati szél. Még marad a szokatlanul enyhe idő. Köd, illetve rétegfelhőzet továbbra is északkeleten valószínű, másutt időről-időre felszakadozó, csökkenő, majd ismét összezáródó, mérsékelt vastagságú felhőzet mellett előfordulnak napos időszakok is.

Csütörtöktől már nedvesebb léghullámok érik el hazánkat, így kevesebb helyen várható napsütés, több lesz a felhő. Előreláthatólag délnyugaton eső is esik. Marad a déli légmozgás és folytatódik az enyheség.

Péntek, az északkeleti országrész kivételével erős déli szél támadhat. Felhős és naposabb időszakok, területek váltakoznak. Itt-ott kisebb eső sem kizárt.

Szombaton egy mediterrán ciklonnal érkező esőmező keresztezheti térségünket NY-K irányban. Előtte és mögötte szakadozott felhőzet, változó napsütés a valószínűbb. Erős déli szél, enyhe idő ígérkezik.

Vasárnapra -most- szélcsendesebb, változóan napos-felhős-párás, jelentős csapadéktól mentes idő a legvalószínűbb.

Közlekedés meteorológia

Hétfőn nyugaton erős délnyugati szél, keleten, északkeleten pedig helyenként ködfoltok nehezítik a közlekedést. Ott kisebb eső is lehet.

Forrás: Eumet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét