Időjárás- lesz itt minden mint a búcsúban, ellentmondásos hét elé nézünk, napsütéstől zivatarig bármi jöhet

Időjárás: hétfőn, a Dunántúlon és északkeleten élénk, gyakran erős ÉÉNY-i szél fúj. Az északi országrészben jellemzően hűvösebb, délkeleten még mindig nyárias hőmérséklet ígérkezik.

Hétfő, kedd

Délelőtt, északnyugaton és az északi határvidéken felhős égbolt, míg az ország túlnyomó részén a napsütés lesz jellemzőbb. A Duna vonalától keletre, ott is az északi térségben előfordulhatnak szórványosan, kis körzeteket érintően záporok, illetve zivatarok.

Délután országszerte felhősödések zavarhatják meg időről-időre a napsütést. Szórványos eső, zivatargócok továbbra is a Duna vonalától keletre, de már a délebbre eső területeken is kialakulhatnak.

Este csökken a felhőzet. Éjjel csillagfényes, csapadékmentes idő várható. Nyugaton és a középső országrészben legyengül, a Tiszántúl térségében még erős marad az É-i szél. A szélcsendes tájakon nem lesz ritka a 10 fok alatti hőmérséklet sem.

Kedden már derült vagy gyengén felhős égbolt, szikrázó napsütéses időnk lesz. Keleten is fokozatosan mérséklődik az eleinte élénk É-i szél, míg másutt egész nap gyenge marad a légmozgás.

Éjszaka is marad a nyugodt, csillagfényes, szélcsendes idő. Napnyugtát követően gyorsan hűl a levegő. Hideg lesz a hajnal, sokfelé hűl 10 fok alá a levegő.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

hétfő reggel 12 – 16,

hétfő délután északnyugaton 22, délkeleten 32,

kedd reggel 8 – 12,

kedd délután északon 23, délen 27 fok körül alakul.

Szerdán is derült ég, reggel hűvös, majd gyorsan melegedő, nyárias idő várható, többnyire délies légmozgással.

Csütörtökön is folytatódik a nyárias idő az őszben, csak északnyugaton lehet mérsékelt felhősödés. Ott egy-egy futó zápor, esetleg zivatar sem kizárt. A keleti országrész kivételével megélénkül az ÉNY-i szél.

Pénteken és szombaton jelentős melegedés a legvalószínűbb, sok-sok napsütéssel, csapadék nélkül.

Vasárnapra körvonalazódik egy hidegfront érkezése széllel, szórványos esőkkel, hőmérséklet visszaeséssel.

– Jövő hét elején ismét napos, száraz, melegedő időszakra van most kilátás.

Orvosmeteorológia és az időjárás

Hétfőn hidegfronti hatás várható térségünkben. Sokfelé fúj élénk, erős északi, északnyugati szél. Tovább csökken a hőmérséklet. Záporesőre, zivatarra inkább csak az ország keleti felén, főként északon lehet számítani, másutt esernyőkre nem lesz szükség, és a napsütésé lesz a főszerep. A frontra érzékenyek fejfájásra panaszkodhatnak. A korábbi műtétek, valamint a törések helyén fájdalom léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek.

Forrás

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük