Elkeserítő időjárás-előrejelzés és riasztás

Várható időjárás az ország területén szerda estig, és ami még utána jön. Nem irigylem magunkat, lesz itt baj.

Szerda

Kezdetben jobbára kevés felhő lesz felettünk, majd a délelőtti órákban északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, záporeső, szórványosan zivatar is kialakulhat. A keleti országrészben határozott felhőzet-növekedésre, illetve csapadékra inkább csak délutántól, estétől számíthatunk. A déli, délnyugati, majd az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 27 fok között valószínű, az ország déli és keleti tájain mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére 13 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán egy markáns hidegfront halad át az országon

A front előterében nyugat, délnyugat felől labilizálódik a légkör. Ennek hatására a késő délelőtti, déli óráktól kezdve előbb a nyugati, délnyugati országrészben, majd délutántól már a Dunántúl egészén és a Duna-Tisza közén, estétől, késő estétől pedig a Tiszántúlon is záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, melyek rendszerekbe is szerveződhetnek. Elsősorban a nyugati, délnyugati országrészben hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat viharos széllökések (általában 70-90 km/h, egy-egy hevesebb zivatar esetén esetleg >90 km/h) lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (20-30 mm), esetleg jégeső kísérheti.

omsz

Csütörtökön záporokra, zivatarokra inkább már csak a Dunától keletre lehet számítani, melyek várhatóan a reggeli, délelőtti órákra elhagyják az országot. A hidegfront átvonulását követően azonban már az éjjeli órákban az ország nagy részén megerősödik, főként a Dunántúlon és északkeleten viharossá (60-80 km/h) is fokozódik az északi, északnyugati szél. Csütörtök délutántól kezdve fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Biometeorológia 2019. október 2.

Szerdán nyugaton hideg-, keleten még melegfronti hatással kell számolni. Az elmúlt és az előttünk álló napok gyakori frontátvonulásai, változékony időjárása jelentősen megviseli a frontokra érzékenyek és az idősek szervezetét, de az egészséges, fiatal embereknél is jelentkezhetnek olyan általános tünetek, mint fehjfájás, nyugtalanságérzet, alvászavar. A krónikus betegségben szenvedők panaszai felerősödnek, ami elsőnként a magas vérnyomás betegek vérnyomás ingadozásában és a cukorbetegek vércukorszint ingadozásában mutatkozik meg.(OMSZ)

Csütörtökön erős hidegfronti hatással számolhatunk, amihez erős, délelőtt viharos lökésekkel kísért szél és gyengülő, megszűnő csapadék is társul. Mindezek hatására a krónikus szív- és érrendszeri betegek valamint a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai fokozódhatnak. Nehézlégzés, fokozott köpetürítés, köhögés jellemzi az utóbbiak tüneteit, míg az előbbieknél a szívinfarktus, szívritmuszavar valamint a keringési elégtelenség kialakulásának a kockázata nő meg. Az eddiginél hűvösebb időszak kezdődik, várhatóan megszaporodnak a vírusok által okozott légúti betegségek. (EUMET)

Ez volt nyáron

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük