Időjárás: Friss levegőre vágyik? Ma ne akarjon kimozdulni, javasoljuk a sűrű szellőztetést

Vasárnap reggel borongós időjárásra ébredünk.  Időszakos eső, délelőtt elsősorban a középső, délután az északi, északkeleti országrészben ígérkezik.

Eső, eső, eső

A délelőtt folyamán, a Dunántúl felett elvékonyodhat, nyugaton felszakadozhat a felhőzet, míg keletebbre marad az erősen felhős égbolt és a szórványos szemerkélések. Mérsékelt, a középső országrészben élénkebb délkeleti szél fúj.

Este, éjjel eleinte vékonyodó, szakadozó felhőzet lesz jellemző. Hajnalban, dél felől ismét vastagszik a felhőtakaró, újabb szórványos esőket adó csapadéksáv érkezik.

Hétfőn egész nap erősen felhős, borongós idő következik. A délnyugati országrész fölött vékonyodhat időnként a felhőzet. Délelőtt kevésbé valószínű eső, majd délután, este kiterjedtebb esőmező érheti el térségünket. Csapadék elsősorban a Duna vonalától keletre valószínű, a Dunántúlon várhatóan csak elszórtan lesz szemerkélés.

Éjszaka kelet felé húzódik az eső, de marad a zömében borult égbolt. Kissé felélénkülhet az északnyugati szél.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

vasárnap reggel 0 – +6,

vasárnap délután északon +5, délen +10,

Készülődő havazás

hétfő reggel északon +1, délen +5,

hétfő délután északnyugaton +5, délkeleten +10 fok körül alakul.

– Kedden kelet, északkelet felé távolodnak, megszűnnek az esők, nyugat felől vékonyodhat, szakadozhat a felhőtakaró. Északkeleten még délután is lehetnek szemerkélések, míg a Dunántúlon kisüthet a nap. Éjjel újabb csapadék érkezik délnyugat felől, miközben keleten csökken a felhőzet.

– Szerdán, délelőtt nyugaton, délután országszerte lehet eső. Az északnyugati országrészben havas eső, a hegyekben havazás is kialakulhat.

– Csütörtökre – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal – átmeneti felhőzet csökkenésre, változó, szűrt napsütésre, de pára és ködfoltokra van most kilátás.

– Péntekre kiadósabb csapadékot ígérő mediterrán ciklon érkezése körvonalazódik erős kettős fronthatással. Borús, csapadékos, szeles idő valószínű, és az északi országrészben akár tartós havazás sem kizárt.

– Szombattól „erősebb” lehűlés, télies fordulat körvonalazódik az időjárásban, de még nagy a bizonytalanság. A hétvégére szeles, hideg idő és időszakos hóesések vannak kilátásban.

<FRISS HÍREINK!>>

Orvosmeteorológia

Vasárnap időjárásának melegfronti jellege lesz a légkörnek hazánk felett. A magasban ismét melegebb légtömeg érkezik déli, délkeleti széllel. Napsütésre, vékonyabban, szakadozottabban felhős égre a nyugati országrészben van esély, míg a Dunától keletre eső térségben borongósabb, lehangolóbb idő valószínűbb kisebb, szórványos esőkkel. A melegfront hatására a vérnyomás emelkedhet, ezért a magas vérnyomásos betegeknek ajánlott a nap folyamán legalább kétszer megmérni a vérnyomásukat. Kiugróan magas érték esetén a napi gyógyszer mellé gyors hatású készítményt is vehetnek be, amiből pár szemet érdemes mindig a táskájukban tartani.

(Forrás: eumet.hu)

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük