Ídőjárás: ígéretes napok elé nézünk —  így védekezz a szúnyogok ellen

Végre, most már visszavonhatatlan itt a nyár és nem csak valami csalóka-nyalóka beetetés vár ránk a hétvégén. De minden jó hírnek van egy árnyoldala, a miénknek az, hogy a nyár meghozza a szúnyoginváziót is. Cikkünkben a jó és a rossz hírnek is utánajárunk.

Szerdán jelentősen mérséklődik a szél, szerte az országban naposra fordul az idő

Délután, északnyugaton és keleten előfordulhat egy-egy futó záporeső, de nem ez lesz a jellemző. Mérsékelt, nyugaton, északnyugaton kissé élénk északnyugati szél fúj. Éjszaka nyugodt, eseménytelen, csillagfényes időre van kilátás.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda reggel 9 – 14,

szerda délután 23 – 25,

csütörtök reggel 11 – 14 fok körül alakul.

Így folytatódik a hét

– A hét második fele sok napsütést, melegedést, a hétvége már 30 fok feletti hőmérsékletet ígér. A korábbinál kevesebb helyet érintően, de elszórtan előfordulhatnak frissítő záporok, illetve zivatarok. A szél délire fordul, pénteken és szombaton kissé megélénkül.

Orvosmeteorológia —  nyár

Szerdán megszűnik a hidegfronti hatás. Orvosmeteorológiai szempontból viszonylag kellemes, kiegyensúlyozott időre számíthatunk. Jelentősen gyengülnek, illetve megszűnnek a korábbi napokban kialakult egészségügyi panaszok. Sok napsütésre, és döntően száraz időre készülhetünk. Csak elvétve alakulhat ki egy-egy frissítő záporeső, esetleg zivatar. Esernyőt a Dunántúlon nem szükséges magunkkal vinni.

Beszéljünk a szúnyogokról

A csapadékos időjárásnak és az ugyancsak kiadós csapadék okozta áradásoknak köszönhetően június második felében jelentős szúnyoginvázió indulhat! Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy a központi szúnyoggyérítés mellett mi is védekezhetünk a szúnyogok elszaporodása ellen! A védekezés nem csak kényelmünk és nyugodt éjszakáink miatt fontos, hanem egészségügyi, járvány megelőzési oka is van.

A központi szúnyogirtási program azokra a területekre terjed ki, ahol a szúnyoginvázió a legnagyobb méreteket ölti. Természetesen a központi szúnyogirtás mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

2020-tól, környezetvédelmi okokból már nem lehetséges a légi kémiai szúnyoggyérítés, ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a védekezési munkát már tavasszal, április 3-án megkezdték a szakemberek. Elsőként a Velencei-tó nádasaiban, majd a Kőrősöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében, a Csepel-szigetnél valamint Baranya és Bács-Kiskun megyében végeztek szúnyoggyérítést. A kezelésekre szeptember 30-ig van lehetőség, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan augusztus végéig a munkák túlnyomó többsége lezajlik.

Mi is védekezhetünk!!

• Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.

• Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.

• Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.

• Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

• A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

• Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.

• Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.

• Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

Forrás: Eumet

nyár

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük