Időjárás, köd hátán köd

A jövő hét elején még alapvetően ködös időjárásra kell számítani, de ahol a köd felszakadozik, több-kevesebb napsütés is lehet. Szerdán egy front vastagabb felhőzete érkezik, és a hét második felében már felhős idő várható, a szél is megélénkül.

Középtávú előrejelzés

A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét első felében még 11-16 fok között alakul, a hét végén már csak 4-9 fok valószínű, hajnalban fagy is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú időjárás előrejelzéséből.

    Hétfőn az éjszaka képződő köd és rétegfelhőzet fokozatosan csökken, zsugorodik, azonban egyes tájakon tartósan borult, párás maradhat az idő, főként a Dunántúl nyugati felén – Sopron tágabb környezetét leszámítva -, az északi megyékben, valamint az Észak-Alföldön, míg másutt, ahol szakadozottá válik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre lehet számítani. A borult, párás területeken legfeljebb szitálás alakulhat ki, míg estétől a délnyugati megyékben gyenge eső, zápor kialakulására van esély. A déli szél Sopron térségében olykor megélénkül, míg másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos részeken 11 és 16, a tartósan borult, párás területeken 7-10 fok között ígérkezik.
    Kedden az éjszaka sokfelé képződő, terjeszkedő köd és rétegfelhőzet nagy része napközben is megmaradhat, közben vastagabb felhősávok is átvonulhatnak. Helyenként több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. A szitálás mellett néhol eső is előfordul. A déli, délkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet a borult, párás tájakon 6 és 10, a kevésbé felhős vidékeken 11 és 15 fok között valószínű.
    Szerdán a köd és rétegfelhőzet zsugorodik, kisebb körzetekben lehetnek napos időszakok is, majd nyugat felől egy front vastagabb felhőzete érkezhet. A szitálás mellett szórványosan valószínű eső, zápor. A délnyugati, nyugati, majd az északi szelet időnként élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 14 fok között várható.
    Csütörtökön vékonyodik, helyenként átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Éjjel több, nappal kevesebb helyen valószínű eső, zápor. Az északi, majd délkeleti szelet időnként élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között alakul.
    Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult időre lehet számítani, több helyen előfordulhat eső, zápor. Északkeleten, a határ közelében, illetve a hegyekben néhol havas eső is lehet. Többfelé megélénkül a délkeleti, majd az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +6 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között valószínű.
    Szombaton nagyrészt közepesen, illetve erősen felhős időre van kilátás. Szórványosan számítani lehet esőre, záporra. Néhol időnként megélénkül az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű.
    Vasárnap nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, szórványosan előfordulhat eső, zápor. Hajnalra ködfoltok képződhetnek. Néhol időnként megélénkül az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű.

Orvosmeteorológia

Vasárnap: napos és ködös, ködfelhős területek váltják egymást. Emiatt a hangulatunk is másként alakulhat a különböző országrészekben. Időjárási front viszont nem várható térségünkben, emiatt továbbra sem okoz jelentősebb egészségügyi panaszokat az időjárás. Azonban aki a nedves, nyirkos időre érzékeny, azoknál megjelenhetnek kellemetlen tünetek. A nedves, párás időben könnyen megfázhatunk. A nátha elkerülésére öltözzünk rétegesen, óvjuk fejünket, nyakunkat is a hideg levegőtől! A mozgásszervi betegek védjék beteg csontjukat, ízületüket, mert a szél, hideg levegő hatására ezek fájdalma fokozódhat.

Hétfő: nem várható fronthatás. A késő őszi nyirkos, párás időjárás hatására a krónikus légzőszervi betegségek tünetei fokozódhatnak, melyek a felnőtteket és gyerekeket egyaránt érinthetik. Az egyik gyakori gyermekkori betegség az asztma, melyet a légutak gyulladásos elváltozása jellemez. A tünetek jelentkezhetnek nehézlégzés, fulladás, köhögés formájában; ezek nedves, csapadékos időben tovább erősödhetnek. Az asztmások feltétlenül hordják magukkal inhalációs gyógyszereiket, hogy a tünetek jelentkezésekor azonnal használhassák azokat. Amennyiben a köhögés a szokásosnál erősebb, ill. a megszokott időn belül nem mérséklődik, esetleg láz, hidegrázás jelentkezik javasolt orvoshoz fordulni, mert ilyenkor felmerül a bakteriális felülfertőződés lehetősége.

Állítja az Eumet.

Vigyázzon az egészségére!