Időjárás? Mit mondjunk egyebet: november + Orvosmeteorológia

Nem kell “csalódnunk” a novemberben most sem, marad a körös szürke télelejére jellemző az időjárás, de ne keseredjünk el, mikor legyen ilyen ha nem most!

Szerdán

Országszerte az eddiginél is komorabb, borús idő lesz. Helyenként tartós ködfoltok is lehetnek, de elsősorban a borongós, párás idő lesz jellemző. Délután, az Alföld térségében, illetve északkeleten kissé vékonyodhat, esetleg átmenetileg szakadozhat a felhőtakaró.

A Dunántúl nyugati és déli részén kisebb esőre, szemerkélésekre is lehet készülni, másutt általában nem esik, esetleg szitálás fordulhat elő. Az Alpokalján, főként a magasabb hegyvidéki tájakon gyenge havas eső, hóesés sem kizárt.

Éjszaka északon és keleten elvékonyodik az ország felett lévő frontfelhőzet, de a talaj közelében párásság, ködképződés valószínű. Összességében marad a szürke, nyirkos időjárás. Fagypont köré hűl a levegő.

– Csütörtökön, az északi országrész felett, a reggeli párásság és köd eloszlását követően, itt-ott elvékonyodhat a felhőzet, kialakulhat napsütés. Másutt szürke borús marad az idő. Szitálás előfordulhat, de jelentős eső nem érkezik.

Hétvégén

– Pénteken országszerte borús idő ígérkezik. Szórványos csapadék is érkezik a térségbe. Túlnyomórészt eső esik, de eleinte a nyugati hegyekben, majd délután, este kelet felé terjeszkedve már síkvidéken is bekövetkezhet halmazállapot váltás, így havas eső, hóesés is kialakulhat.

– Szombaton borús, komor idő, elszórtan, főként nyugaton előforduló esők jellemzik időjárásunkat. Pára- illetve ködfoltok továbbra is lehetnek, de kiterjedtebb ködnek kicsi az esélye. Délután, keleten vékonyodhat a felhőtakaró.

– Vasárnap egy ködös, szürke reggelt követően, napközben előreláthatólag rövid időszakokra, ITT-OTT elvékonyodhat a felhőzet, kisüthet a nap, de zömében marad a szürkeség. Nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia ma

Nem terheli jelentősebb fronthatás szervezetünket. Elsősorban a borult ég, a ködös idő, illetve az elszórtan előforduló napsütés kettőssége határozza meg az időjárást. Egyre magasabb légszennyezettségi értékeket mérnek, ami bár még nem éri el az egészségügyi határértéket, de érdemes gondolni erre, ha például csecsemőnkkel vagy kisgyermekünkkel sétálunk. Ők ugyanis a talajhoz közelebbi, szennyzettebb levegőt lélegzik be. Külösöen igaz ez a nagyvárosokban és a nagyobb közlekedési csomópontoknál.

Ajánlott kihasználni a napsütéses órákat egy szabadtéri sétára, kirándulásra, mert a novemberben jellemző ködös, szürke időjárás fokozza a depressziós tünetek kialakulásának, kierősödésének esélyét. A napsütés ezzel szemben pozitív hatással bír mind a lelki, mind a fizikai egészségünkre. Fontos a jó közérzet és az immunrendszer ellenállóképességének fenntartásához is.

A ködös időben is célszerű erőt venni magunkon szabadtéri sportolásra vagy csak egy sétára, mert ez is segíthet a lehangoltságon. Fontos ilyenkor a réteges öltözködés!

Írta meg az Eumet.

Kapcsolódó