Ma veszélyes frontok tarolnak —  megborul az időjárás

Egy képzavarral indítva a hetet, hétfőn időjárási frontok adják egymásnak a kilincset Magyarország, ezek pedig sokak egészségi állapotát veszélyeztethetik. Ma figyeljen jobban oda magára és környezetére.

Hétfőn napközbe támadnak a frontok

–    Az ország északnyugati negyedét megközelíti egy hidegfront. Ott változóan felhős égre, időszakosabb napsütésre, változékonyabb időjárásra van kilátás. A délután második felétől elszórtan, de egyre többfelé kialakulhat zápor, zivatargóc is a térségben.

–    Az ország nagyobb részén még napos, gyengén felhős, száraz idő lesz jellemző. D-i széllel meleg, fülledt levegő érkezik.

Estére várhatóan eléri a nyugati országrészt a hidegfront. Eleinte a Dunántúlon, később a középső területeken is sokfelé alakulhatnak ki zivatarok, miközben megélénkül az ÉNY-i szél. A Dunántúlon helyenként felhőszakadás is előfordulhat!

Éjszaka előreláthatólag kb. a Tisza vonalától nyugatra alakulnak ki szórványosan záporok, zivatarok, illetve az északnyugati országrészben csendesebb, kiterjedtebb esőbe fordulhatnak a zivatarok. A Tiszántúlon gyengébben felhős égbolt mellett csak elvétve alakul ki zápor, esetleg zivatargóc.

Kedden érkezik a hidegfront második hulláma: délelőtt csökken a csapadékhajlam, változóan naposfelhős ég, nyugaton erős É-i szél, hűvös idő, elszórtan előforduló zápor, keleten fülledt, meleg idő a valószínűbb. Délután, este és éjjel heves zivatarokra, felhőszakadásokra van esély eleinte délnyugaton, majd kb. a Duna vonalától keletre eső térségben is!

 A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):           

hétfő reggel          14 – 18,

hétfő délután         északon 27 – 30, délen 33 – 36,

kedd reggel           északnyugaton 16, délkeleten 21,

kedd délután         északnyugaton 23, délkeleten 33      fok körül alakul.

A hét közepétől

– Szerdán szeles, hűvös, változóan felhős idő ígérkezik elszórtan, főként délen és kelet záporokkal, zivatarokkal. Északon már napsütésben is lehet bízni.

– Csütörtöktől, előreláthatólag legalább a hét végéig visszatér a strandidő: napos időben, kisebb ingadozásokkal, de 30 fok köré várható a maximum hőmérséklet, míg a hajnali 16 – 19 fokok kellemes frissülést hoznak.

Orvosmeteorológia

Hétfőn, hidegfront előtti fülledtségre, élénk déli széllel érkező melegedésre kell készülni, majd nyugat felől délután, este hidegfront érkezése várható. Ez az időjárási helyzet sokak számára megterhelő. A napközbeni fülledtség, növekvő légköri feszültség minket is ingerlékennyé, feszültté tehet. Eleinte fáradtság, nehézlégzés, fulladás, a keringési zavarok erősödése, vizesedés jelentkezhet. A front, illetve a nyomában kialakuló zivatarok érkezésekor a figyelemzavar, nyugtalanságérzet lehet úrrá rajtunk, ami növeli a balesetek kockázatát. A fokozódó görcskészség miatt nő a kockázata szívinfarktus, agyérgörcs, epilepsziás roham, illetve egyéb görccsel járó betegségek előfordulásának!

Forrás

Kapcsolódó

frontok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük