Egyre több idős nő megy külföldre dolgozni

A külföldi idősgondozás lehet a kitörési pontja azoknak a nőknek, akik viszonylag idősen, nyugdíj előtt veszítik el a munkájukat Magyarországon.

Sokan már most Angliában, Németországban vagy Ausztriában dolgoznak, és a közeljövőben még többen lehetnek. A munka kemény, cserébe viszont mindenki kedves velük és mosolyog rájuk, megbecsülik és megfizetik őket.

“Ez nem az én bátorságom, hanem az én elkeseredettségem” – magyarázta Szilvia, hogy 57 évesen, néhány évvel a nyugdíjkorhatár előtt miért vállalt Angliában munkát. „Nem volt más választásom, vitt a kényszer, 56 múltam, itthon nem kellettem, elmentem külföldre dolgozni” – mondta a hvg.hu-nak.

Azt is elmondta, hogy korábbi munkája elvesztése után itthon sok helyen próbálkozott, de minden állásinterjún, ahová elment, azt mondták, hogy öreg.

Egy idő után hazajött, most Budapesten él, munka nélkül. Tartalékai fogynak. Elkeseredett. „Négy évem van a nyugdíjig, addig miből éljek?” – tette fel a kérdést. Azt mondta, ha nem talál munkát, eladja pesti lakását és végleg külföldre költözik.

Van élet Magyarországon túl

– vallja Milankovics Kinga, aki az interneten blogot vezet saját idősgondozói tapasztalatairól, Egy ápoló naplója címmel. 2014 nyarán, 43 évesen költözött a családjával Máltára. 2015 őszétől ingázik Angliába, hogy időseket ápoljon. Máltán és Angliában is kevesebb a stressz, biztosabb a megélhetés. Kinga most egy 90 éves férfinak segít. Annyi a dolga, hogy főzzön rá, elvigye a boltba és az orvoshoz. „Sokkal kevesebb a munkám, mint mikor még kisgyerekes anyaként toltam a családi biciklit ezerfelé szétszakadva. És még meg is becsülnek.”

Szerinte ez a munka sok nőnek jelenthet esélyt az anyagi biztonságra. „Meggyőződésem, hogy amíg a fapados repülők és az EU munkavállalási rendszere ezt engedi, addig az angliai bentlakásos idősgondozás abszolút kiugrási lehetőség a magyar női rémálomból. Még csak el sem kell költözni Magyarországról, elég ingázni a két ország között” – vallja.

Úgy látja, az Angliában dolgozó magyar ápolókban közös, hogy már elmúltak 50 évesek, sokan közülük elváltak vagy egyedülállók. Vannak, akik tanári, művészi vagy bölcsészállásukat hagyták ott, de „MTA kutatóintézeti taggal is ápoltam már együtt klienst” – írta, hozzátéve, munka van bőven, és jól is fizetnek érte.

A statisztika szerint 2018 első negyedévében 250 ezer magyar dolgozott Angliában. Ezt az adatot azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen még a brit statisztikai hivatal is elismeri, óvatos becslést adott.

Az Eurowork az egyik legnagyobb munkaközvetítő társaság, kifejezetten nyugat-európai partnereinek toboroz magyar munkavállalókat, havonta átlagosan százat. Tanay Marcell ügyvezető korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a Nagy-Britanniába utazók jó része először olyan állást vállal, amely szaktudást nem, nyelvtudást viszont igényel. Szerinte „ugródeszkának ez jó”, ahonnan nagyobb helyismerettel, friss kapcsolatokkal tovább lehet lépni. Tapasztalatai szerint elsősorban a 27-35 éves generáció indul neki, de a hatvan év felettiek is keresnek munkát külföldön: jelentkezőik 6-7 százaléka idős.

Nemcsak a közvetítő cégeknél nagy a forgalom, az álláskereső oldalak is hemzsegnek a külföldi ajánlatoktól.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

A gazdasági kivándorlás országa lettünk Orbán miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük