Kórházválság – pénztelenség és hazugságspirál

Újra nyitották az elmúlt hét botránykórházát Sátoraljaújhelyen. Ez az az intézmény, amely – mint arról Migráncshiszti című cikkünkben beszámoltunk – pénteken a honlapján közölte, hogy személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel a rendelés az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán, valamint az ambuláns gyermek szakrendelésen. Bármelyik pillanatban bedőlhetnek a kórházak.

Elvileg bármelyik pillanatban bezárhat a legtöbb osztály a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban. Hasonló a helyzet máshol is. A kórházak ugyanis olyan súlyos létszámhiánnyal küzdenek, ami miatt a működési engedélyük folyamatos veszélyben van.  

Időzített bombák mindenütt

Mind a politikusok, mind az orvosok szkeptikusan fogadták az említett osztály újra nyitásának hírét és a kórház vezetőjének kincstári optimizmusáról tanúskodó nyilatkozatát.

A jelenlegi létszámok szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy időzített bomba ketyeg valamennyi részlegen.

Az egyes kórházi osztályok működési engedélyének alapja az úgynevezett minimumfeltétel teljesítése. Ha ez nem valósul meg, a hatóság köteles felfüggeszteni az adott osztály működési engedélyét.

A csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon legalább két szakorvosnak, egy általános orvosnak és egy neonatológusnak (újszülöttgyógyásznak) kell lenni. A legfrissebb számok ismeretében nagy az esélye annak, hogy Sátoraljaújhelyen a szülőknek hamarosan új ellátót kell keresniük, mert a mostani létszám csupán az ideiglenes működést teszi lehetővé.

Nemcsak a sátoraljaújhelyi kórházban vannak a napi működést is veszélyeztető létszámgondok.

A Városi Kurír értesülései szerint számos fővárosi kórházban, így például a Honvéd Kórházban is csak úgy tudják garantálni a folyamatos ellátást, hogy a dolgozók „bent ragadt” szabadságát pénzzel váltották meg.

A szakemberhiány mértékéről nincsenek pontos és nyilvános adatok. Ha ugyanis a valós helyzet ismertté válna, lényegét tekintve országszerte veszélybe kerülne az ellátás, mert sorra be kellene zárni az osztályokat.

Eseti tűzoltogatás van egészségügyi kormánykoncepció helyett

Így aztán – jobb híján – az intézményvezetők és a hatóságok „összekacsintása”, a hiányosságok és törvénytelenségek hallgatólagos tudomásul vétele, de főleg a dolgozók lojalitása tartja még életben a kórházakat.

 

Hétfőtől újra fogad betegeket a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház csecsemő- és gyermekosztálya

A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban hosszabb távra sikerült stabilizálni a csecsemő- és gyermekellátás biztonságát, de szükség lenne újabb szakorvosokra – mondta Kovács Lajos megbízott főigazgató az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Azt  is mondta,

a csecsemő- és gyermekosztályt a múlt héten azért kellett három napra bezárni, mert az osztályvezető főorvos, Abdul Gafor Faris családi ügyek miatt határozatlan időre nem tudta vállalni a munkát.

Ez olyan váratlanul történt, hogy már nem tudták átszervezni az ellátást úgy, hogy az stabil legyen – fogalmazott a megbízott főigazgató. Ezért a sürgősségi ellátást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház vette át, a helyi eseteket pedig a helyi házi gyermekorvosok látták el – tette hozzá. A szakmai felügyelet a csecsemőosztályon folyamatos volt.

A megbízott főigazgató megemlítette, hogy

nem egészen egy éve – hasonló okok miatt – két hétre szintén be kellett zárni a gyermekosztályt. Az az időszak nem kapott ekkora figyelmet, és ma már nem emlékszik rá senki, hiszen a kórház akkor is biztosítani tudta a biztonságos gyermekellátást – jegyezte meg.

Kovács szerint a csecsemő- és gyermekosztályon továbbra is Abdul Gafor Faris és öt közreműködő orvos végzi az ellátást. A megbízott főigazgató elmondta, hogy

a hasonló esetek elkerülése érdekében a jelenlegi egy főállású és öt közreműködő orvos mellé legalább egy-egy főállású és ellátást vagy ügyeletet vállaló orvost keres az intézmény.

Egy felvétel 2012-ből

Ekkor még úgy tűnt  van remény:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük