Sorting by

×

Mire készül Joe Biden? – Az igazságügyi miniszter a Facebookról szólt a Facebookon – Törvény készül a szabad vélemény érdekében

Nekem nagyon tetszik, ha a róka szabályozni készül a grizzlyk mozgását és biztonságát. Most Magyarországon mintha valami ilyesmi készülne a nagy információ-technológiai világcégek működését illetően.

Ugyanis – állítja Varga Judit igazságügyi miniszter -, abszurdum,

hogy a Twitter és a Facebook is korlátozza a keresztény, konzervatív, jobboldali véleményeket. Ennek okán aztán az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé a nagy infotechnológiai cégek hazai működésének szabályozásáról.

„Semmi mást nem szeretnénk elérni a nagy tech cégekkel szemben, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Semmi mást, mint ami a többi cégre, nagyválla-latra vagy kisvállalkozóra is vonatkozik”

írta Varga Judit a Facebookon azzal, hogy a jövőben is együttműködnek az EU hasonló irányú szabályozásának előkészítésében, de az

„elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy gyorsabban kell lépnünk az em-berek védelme érdekében. Hiszen ma már önkényesen bárki lekapcsolható az on-line térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül.”.

Azt nem tudom, hogy az elefánt tartására vonatkozhatnak-e ugyanolyan szabályok, mint az egerek tenyésztésére,

de a miniszter asszony törekvése, úgy tűnik, nagyon is helyénvaló. Ugyanis napjainkban immár százmilliók teszik ki magukat bejegyzéseikkel a cégek cenzori önkényének, ellenvéleményeknek és a jóízlés határait túllépő megjegyzéseknek, sőt fenyegetéseknek. Mértéket kell szabni arra, hogy mit szabad és mit nem, ezzel egyet lehet érteni.

„A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül!”

– írta Varga Judit, s bizonyára igaza van.

Ámde itt kezdődnek a bonyodalmak

Jó előre tisztázni kellene:

 • a szabályozás lényege az lesz-e, hogy csak az engem szidalmazókat lehet majd az írott jog alapján megbüntetni és törölni, vagy az én szidalmaim is lekapcsolhatók és büntethetők lesznek-e a Facebookon?!
 • Ki, vagy mely testület dönti majd el, hogy mi közölhető és mi nem?
 • Talán a különlegesen független és objektív Médiatanács?
 • Vagy esetleg egy frissen megalakított tömegkommunikációs-internetes bíróság?
 • Netán a magas kormány egyszerűen felállít majd valami netellenőrző cenzúrahivatalt, amely eldönti, mely tárgyú bejegyzések sértik vagy nem sértik a közízlést, vagy melyek azok a keresztény-konzervatív tartalmak, amelyeket a Twitter a saját szabályai szerint törlendőnek ítél majd, de amelyek Varga Judit véleménye szerint igenis a nyilvánosság elé valók és ott a helyük a közösségi oldalakon?

Ezekre és más kérdésekre választ kellene találni,

mielőtt a magyar törvényhozás a maga szokott, egyszerű módján kiátkozza a közösségi tömegkommunikációt a hazai információs térből – nem beszélve arról, hogy talán ennek technikai megoldása sem lesz éppen egyszerű. Az már – nemde – csaknem mellékes kérdés, hogy mit szól majd az Európai Unió a spéci magyar partizán-szabályozáshoz? Vagy ennek a törvényjavaslatnak nem lesz semmi köze a jogállamhoz?

Hogy némi konkrétummal is szolgáljunk a dilemmára,

itt van mindjárt a miniszter asszony bejegyzése a Facebookon. Szerinte

„Joe Biden megválasztásával az amerikai techguruk is elszabadultak”,

ezért ő (Varga Judit) arra készül, hogy

„a közösségi oldalak a következő magyarországi választásba is beleszólnak majd.“

Ezt a magvas vélekedést nemrégiben már Kövér László házelnök úr is megosztotta a nyilvánossággal. Nyilván aggasztó lehet a gondolat, hogy amint Orbán Viktor drukkolt hangosan Trump újraválasztásáért, úgy Biden is megereszthet jövő tavasszal egy Twitter-bejegyzést, valami ilyesmit:

„Hajrá magyar ellenzék“

Visszatérve a realitásokhoz

– az igény, hogy szabályozni kell a nagy info-cégek működését, nem valami eleve istentől elrugaszkodott, szabadságkorlátozó ötlet, hanem a Földgolyó egész népességének érdeke, mert a közösségi háló ugyan káprázatos fejlődési lehetőségeket teremt, amelyekkel élni kell, de azokkal ugyanúgy vissza is lehet élni (sokan meg is teszik), s ennek elejét kell venni! Amerikában arra készülnek, hogy az óriás cégeket peres úton szétszedik. A szabályozás a dolog természeténél fogva nehéz kérdés, de éppen ezért ilyesfajta törvényt (már csak technikai okokból is) egészen biztosan csak nemzetközi összefogással lehet megalkotni! No és a sajtószabadság és a tömegtájékoztatás helyzete Magyarországon már ma is elég pocsék.

Ezért is félő, hogy a beígért új törvény éppen nem a közösség javát, hanem inkább újabb, erős korlátozását hozza majd, ami ellen jogorvoslat nem lesz, ahogyan az önkényes sajtóhivatali döntések ellen ma sincs!

costa

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Mire készül Joe Biden? – Az igazságügyi miniszter a Facebookról szólt a Facebookon – Törvény készül a szabad vélemény érdekében

 • 2021.01.27 - 17:12
  Közvetlen hivatkozás

  Ezt a nőt és az egész fidesz bandát kellene letiltani minden oldalról.. a mocskos szemét propagandája miatt. csaló patkányok

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.