Így aláznak Ők! A kreatív Civil Kurázsi Díjas tornatanár esete a hatalommal – petíció indult mellette!

A hirtelen lecsapó “minden gyerek tanuljon otthon, mert járvány van” helyzetben, a magára kicsit is adó pedagógus elkezdett azon gondolkodni, miként tehetné érdekessé a srácoknak a távoktatást.

Főleg vonatkozik ez a tornatanárokra!

Döbbenetes, megalázó, és szégyenteljes, ahogy a tankerület elbánt azzal a tornatanárral, aki a kijárási korlátozások és az online oktatás bevezetése idején kicsit megpróbálta felrázni videójával a diákjait azzal, hogy megmutatta, akár testnevelést, sőt, úszást is lehet otthonról tanulni – írta a Blikk.

Ő a vasalódeszkás testnevelő tanár, akinek videóját már több százezren látták:

egy vasalódeszkára fekve mutatja be az úszás mozdulatait. Kiemelve, hogy a művelethez stabil, erős deszkára van szükség. Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium tanára maga sem gondolta, hogy ötletes, kreatív videójából mekkora balhét csinál valaki a tankerületnél.

A nedolgozzingyen.hu készített a tanárral interjút, amiből kiderült:

hiába asok rajongó cikk, ami a videójáról született, valakinek mégsem tetszett…

A regnáló hódolói nem csípik a kreativitást

A portálnak László elmondta: a videót azért készítette annak idején, mert arra akart megoldást találni, hogy a Google Classroomon tartott

digitális testnevelés órákra nem nagyon akartak becsatlakozni a gyerekek, akik nem tudták elképzelni, hogyan lehet testnevelést oktatni online felületen.

Ekkor találta ki, hogy kicsit felrázza őket,

és elkészíti az ismert videót, amit fel is töltött a Youtubera. Másnap reggel telefonált a vezetője hogy azonnal szedje le a videót, mert a tankerület vezetője fel van háborodva, tajtékzik. Aztán behívták az iskolába

  • A csoportjait azonnal elvették
  • Nem taníthat
  • Írásbeli figyelmeztetést kapott annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem oktatóvideót készített.

Az írásbeli indok az volt, hogy a videón az iskola pólójában van

Át kellett adni a tanulói csoportjait a kollégáinak, a továbbiakban nem küldhetett a diákoknak semmilyen digitális anyagot.

Azaz most úgy nem taníthat, hogy közben nincs felfüggesztve.

Ennek ellenére arra utasították, hogy a tananyagokat attól még el kell készítenie és minden nap reggel el kell küldenie az igazgatónak és a tankerület vezetőjének. Úgy, hogy a gyerekek nem is kapják meg az összeállított feladatokat!

A vezetői egyetlen alkalommal reagáltak ezekre a kötelezően a tanár számára előírt, megalázó feladatra, mikor azt hitték, nem küldte el a tananyagot. Akkor is az derült ki, hogy nem vették észre, hogy már előző este elküldte a tankerületi vezetőnek és az igazgatónak, csak azok jól nem vették észre…

Szorgalmi feladat….

Emellett kiadták, hogy tanulmányozza a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet, és a tankerület vezetője elvárta, hogy az igazgató kérdezze ki a tanárt ezekből, de szerencsére az iskola igazgatója ettől eltekintett.

Jogorvoslat….

Írtam még Hajnal Gabriellának is [a Kebelsberg Központ vezetője – a szerk.], aki három hét után annyit válaszolt, hogy forduljak panaszommal a tankerület vezetőjéhez. Azaz ugyanahhoz az emberhez, aki ezeket az aránytalan büntetéseket kiszabta rám.

Majd eldől….

Annyit tudok mondani, hogy nekem most marhára elment a kedvem a tanítástól, 30 év után. Borzasztó csalódott vagyok. Hogy eltiltottak a diákjaimtól – ezt rettenetesen aránytalannak érzem. Nem biztos, hogy a jövőben a pályán akarok maradni – de majd eldől még ez.

-mondta a riporteri kérdésre válaszolva a tanár.

Egyetlen dolog dobta fel kicsit:

a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete neki ítélte a Civil Kurázsi Díjat.

Ezt azok az oktatási dolgozók kapják, akik a legbátrabban állnak ki jogaikért.

Forrás

Lendvai Ildikó közösségi oldalán szólt hozzá:

“Gratulálok. Megint sikerült egy jó tanár kedvét elvenni a pályától

Nekem tetszik ez a vicces videó, a diákok imádták, már sokezren lájkolták. A makói gimnázium 30 éve tanító, nívódíjas testnevelő tanára, aki már diákolimpikonokat is kinevelt, ezzel próbált kedvet csinálni a digitiális tornaórához. A tankerület zord főnöke, aki nyilván humorérzék nélkül született, és a kreativitásnak is esküdt ellensége, tajtékozva írásbeli figyelmeztetésben részesítette. Indok: “az iskola tanárához méltatlan módon oktatott”, sőt: ez a megátalkodott a kihallgatáson be is vallotta, hogy egy kis humorral akarta felrázni tanítványait. Csoportját elvették, nem taníthatott tovább, se komolyan, se viccesen. Arra kötelezték, hogy tanulmányozza a NAT-ot és az etikai kódexet, majd mondja fel igazgatójának (akiben volt annyi jóérzés, hogy ezt elhárítsa magától).

Szeretném egyszer megnézni magamnak ezt a Mr. vagy Ms. Kockafejt a tankerületi főnökségnél. Biztosan “na végre!” felkiáltásokkal üdvözli a gumibottal, sprayvel felfegyverzett iskolaőrök megjelenését. Itt kérem, rend lesz, ideje a tanárokat is megfegyelmezni. Cseppben a tenger, tankerületben a rendszer.”

Petíció

A CitizenGo petíciót indított a Vezsenyi Lászlót – a vasalódeszkás tesitanárt – ért igazságtalanságok miatt.

 „sokunkat derített fel a karantén alatt Vezsenyi László videója,

amiben az azóta „vasalódeszkás testnevelő tanárként” emlegetett pedagógus a nappalijából egy vasalódeszkán „tanítja úszi” a diákjait”, ezért sajnálattal értesültek arról, hogy a videó közzététele után egy nappal Vezsenyi Lászlót eltiltották a tanítástól, és elvették tőle a csoportjait. Ráadásul a tanár elmondása szerint emellett, megalázó módon a tanórák anyagait továbbra is el kellett küldenie munkahelye, a Makói József Attila Gimnázium igazgatójának és a helyi tankerületi vezetőnek, írják közleményükben.

A CitizenGo ezért egy petíció elindításával kívánja kifejezni támogatását

„a kreatív, humorral ösztönző” testnevelő tanárnak, és kérik a Makói József Attila Gimnázium igazgatóját, illetve a Hódmezőváráshelyi Tankerületi Központ vezetőjét, hogy

szüntessenek meg minden olyan szankciót, ami Vezsenyi Lászlót azért a videójáért sújtja, amiért valójában dicséret illetné”

gázolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük