Így ellenőrzik az érvénytelen TAJ-kártyákat - Városi Kurír

Sorting by

×

Így ellenőrzik az érvénytelen TAJ-kártyákat

Közzétette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az eljárásrendet, amely alapján a TAJ-kártyák érvényességének ellenőrzését elvégzik az egyes egészségügyi intézmények.

Hirdetés

A Társadalombiztosítási törvény módosítása 2020. július 1-jén lépett életbe, és az új szabályozás egyik legfontosabb szabályozása, hogy a hat hónapot meghaladó tartozás esetén a TAJ-kártya azonnal érvénytelenné válik

– írja a Menedzsment Fórum.

Az érvénytelen TAJ számmal rendelkező betegek pedig nem kapnak ellátást, csak azután, hogy megfizették az elmaradt térítési díjat. Ez a sürgősségi ellátásokra is igaz, azzal különbséggel, hogy ilyen esetben csak utólag lehet a térítési díjat felszámolni.

A nem érvényes TAJ-számmal igénybe vett ellátások költségét a beteg akkor is köteles megtéríteni, ha később sikerült a tartozását kiegyenlítenie, hiába válik érvényessé a TAJ-kártyája.

Az egészségügyi intézmények a TAJ-kártya érvényességét mindig az ellátást megelőzően kötelesek ellenőrizni, mégpedig a személyi igazolvány felmutatásával a NEAK elektronikus nyilvántartásának segítségével.

Ha kiderül, hogy az érintett betegnek érvénytelen a TAJ-kártyája,

az intézmény köteles sürgősségi ellátást és mentést biztosítani, azonban ezeken kívül szolgáltatást csak kártérítési díj ellenében kell nyújtaniuk.

Kreml

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.