Így gyártott Orbán egy professzorból Soros-szervezeti aktivistát – egyetemi oktatótársai tiltakoznak

Orbán Viktornak semmi sem szent, ha politikai nyereséget tud belőle kovácsolni. Az igazság pedig nem szempont nála, ha úgy érzi, a lódítás hozhat a konyhájára pár szavazatot. Ha ráadásul a tudomány képviselője az illető, akit ócsárolhat, az különösen kedves a szívének.

Orbán üstje

Melegh Attila, a Corvinus Egyetem elismert kutatója 2015 nyarán a 2011-es népszámlálás eredményeit elemezve azt nyilatkozta, hogy

 “szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzánk, akik jobbak, mint a hazai népesség”.

A kétség kívül szerencsétlen megfogalmazás mögött a professzor arra akart rávilágítani, hogy azok a fiatalok, akik Magyarországra érkeztek azidőtájt, magasabb iskolázottsággal rendelkeztek, mint a hazai átlag és nagyobb arányban voltak aktívak a munkaerőpiacon is.

Az egykor volt újság

Az Origónak adott interjút a mindenre kapható átalakult szerkesztőségben előkotorta valaki és teljesen más megvilágításba helyezve közölte le immár elferdítve afelé, hogy Melegh Attila felügyelő bizottsági tagja a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek. Az új cikkben így idézték:

“a bevándorlás azért is jó dolog, mert szinte mindenhonnan olyanok érkeznek, akik eleve jobbak, mint a hazai népesség”.

Másnap már Halász János, a Fidesz frakcióvezetője erre hivatkozva érvelt a Stop Soros-törvénycsomag elfogadása mellett.

Orbán évértékelő beszédében Melegh már nem is tudósként,

hanem

Orbán Viktor huszadik évértékelője: A szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt pedig az IMF-nek!

“Soros-szervezeti aktivistaként”

jelent meg, akivel kapcsolatban a miniszterelnök azt az 1930-as évek Németországába illő gondolatot tudta kifejteni, hogy

“a magyar nép nagylelkűségét és mély toleranciáját mutatja, hogy sértetlenül és vidáman élhetik az életüket azok, akik ennek a tervnek a végrehajtásán dolgoznak.”

A Heti Válasz értesülései szerint ez volt az a pont, ahol tudóstársai már Melegh védelmére siettek. Mint írják, ötszáz magyar egyetemi oktató állt ki mellette, és írta alá azt a tiltakozást, amelyben

“a kutatás szabadsága, a civil önszerveződés és a segítségre szorulók támogatása”

mellett érvelnek.

“Elutasítjuk a félelemkeltő és gyűlöletre uszító politikát, amely semmibe veszi ezen értékeket, valamint aláássa a tudományba és a civil szervezetekbe vetett közbizalmat” – írják, majd támogatásukról biztosítják Melegh Attilát, “akinek tényszerű állításait és egy civil szervezettel való kapcsolatát a politikai kampány céljainak érdekében kiforgatták”.

Ötszáz tudós védi egy társát Orbántól és az Origótól

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük