Sorting by

×

Így is lelehet! Orbán Viktor és kormánya figyelmébe: elnézést kért a brit kormányfő a zárlat idején rendezett partiért

Elnézést kért a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti összejövetelért Boris Johnson brit kormányfő, elismerve, hogy jelen volt az összejövetelen.

Semmi mellébeszélés

A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában Johnsont lemondásra szólította fel Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és több más képviselő is, köztük Ed Davey, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője és Ian Blackford, a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt alsóházi frakciójának elnöke.
A kormányfő azonban az összes ilyen felszólításra azzal válaszolt, hogy a zárlat idején rendezett Downing Street-i összejövetelek ügyében hivatalos vizsgálat folyik, és meg kell várni ennek eredményét.
Kijelentette, hogy vállalja a teljes felelősséget a történtekért, de nem tett egyenes utalást arra, hogy elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén távozik-e hivatalából.

Italt mindenki hozzon magával

Az ügyet az ITV brit kereskedelmi televízió hozta nyilvánosságra előző nap, miután eljutott hírszerkesztőségéhez egy email, amelyben Martin Reynolds, Johnson személyi titkára tisztviselőket hívott meg 2020. május 20-ára egy kerti partira. A meghívóban szerepelt az is, hogy “italt mindenki hozzon magával”.
A rendezvényen hozzávetőleg 30-an vettek részt, köztük Johnson és akkori élettársa – jelenlegi felesége -, Carrie Symonds is.
A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án elrendelt angliai korlátozások értelmében – amelyek a kerti parti idején még érvényben voltak – kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Buli, vagy munkamegbeszélés?

Boris Johnson a szerdai alsóházi vitanapon azt mondta: az volt a benyomása, hogy a londoni miniszterelnöki hivatal kertjében 2020 májusában tartott összejövetel munkatalálkozó volt.
Elismerte: ő is jelen volt 25 percig a rendezvényen, hogy köszönetet mondjon a Downing Street-i stáb tagjainak munkájukért, utána visszament az irodájába.
A kormányfő kijelentette: utólag visszagondolva már tudja, hogy mindenkit vissza kellett volna küldenie a miniszterelnöki hivatal épületébe, és fel kellett volna ismernie, hogy még ha a rendezvény meg is felelt technikailag a járványellenes előírásoknak, akkor is emberek milliói juthattak arra a következtetésre, hogy ez nem így van.
Boris Johnson kijelentette: szívből jövő bocsánatkéréssel tartozik mindazoknak, akik annak idején egyáltalán nem találkozhattak szeretteikkel sem szabadtéren, sem otthonaikban.

Mit akar a választó?

Az ügy az elmúlt néhány napban Boris Johnson brit kormányfő 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb horderejű belpolitikai botrányává fajult, és a legfrissebb felmérés szerint a britek egyértelmű többsége – köztük a Johnson vezette kormányzó Konzervatív Párt szavazóinak egyharmada is – a miniszterelnök lemondását szeretné.
A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov szerdán ismertetett vizsgálata szerint a brit választók 56 százaléka pártolná Johnson távozását, és csak 27 százalék marasztalná hivatalában a kormányfőt.
A teljes mintán belül a Munkáspárt szavazóinak 82 százaléka, a Liberális Demokraták híveinek 80 százaléka, a Konzervatív Párt szavazótáborának 33 százaléka válaszolta azt, hogy véleménye szerint Boris Johnsonnak le kell mondania a miniszterelnöki tisztségről.
Egy másik felmérés szerint a Konzervatív Párt tagsága is rendkívül elégedetlen Johnson tevékenységével.
A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum által a párttagság körében elvégzett legutóbbi vizsgálat azt mutatta ki, hogy Johnson támogatottságának nettó egyenlege – vagyis a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – mínusz 33,8.
A brit kormányfő eddigi legrosszabb népszerűségi mutatója a párton belül.

Kapcsolódó

brit kormányfő

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.