Így lehetne csökkenteni a várólistákat, a Magyar Orvosi Kamara javaslatai

A mostani járvány áldozatai között olyanok is vannak, nem kis számban, akik közvetlenül ugyan nem  covid fertőzésbe, hanem a várólisták embertelen hosszának következtében  haltak meg, de igenis ennek a betegségnek illetve annak kormányzati kezelésének következtében vesztik életüket.  Őket semmilyen statisztika nem sorolja fel, csak környezetük emlékezete tartja számon  haláluk okát.

Égig érő (sajnos szó szerint) várólisták

Lénárd Rita belgyógyász, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint súlyos állapotromláshoz vezethet egy-egy elhalasztott műtét. Míg szeptember elején valamivel több mint 40 ezer ember várt műtétre Magyarországon, december elejére ez a szám felment 50 ezer fölé.

„A betegek aktív irányítása lehetne az egyik megoldás, a másik pedig a magánegészségügy bevonása”

– mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Rita belgyógyász, rehabilitációs szakorvos.

A Magyar Orvosi Kamara már tavaly figyelmeztetett a Covid-járvány „láthatatlan áldozataira” szerte a világon, hiszen a járvány nem teszi lehetővé krónikus betegek gondozását, sok esetben még a diagnózisig sem jutnak el egy-egy új betegség esetében, és a betegek sem nagyon mennek most orvoshoz, de az is lehet, hogy a kezelőorvos épp át van irányítva.

„Maga a várólista számokban mutatja meg az egészségügy elmaradását. Ezek a számok most már valóban nagyon magasak, ha most elkezdenénk ledolgozni, akkor is szükségünk lenne még legalább három évre, hogy minden elmaradásunkat megpróbáljuk behozni”

– tisztázta Lénárd Rita.

Mit lehet tenni?

  1. A betegek aktív irányítása mellett – ami lehetne akár a kezelőorvos feladata is – létrejöhetne egy központilag frissülő lista is, amely jelzi a betegeknek, ha egy picit távolabb mennek a lakóhelyüktől, akkor hamarabb kapnak ellátást.
  2. Extrém hosszú várólisták esetén be kell vonni együttműködésre a magánellátást, ami úgy működne, hogy fél-egy évnél hosszabb várólisták esetén a beteg választhat egy magánszolgáltatót, a NEAK pedig kifizeti a kezelést, csak a többletszolgáltatásokat kellene állni a betegnek (például kisebb ágyszám, hotelszolgáltatás).

Az elmaradt műtétek – figyelmeztet Lénárd Rita – súlyos életminőség-romlást hozhatnak, egy csípőprobléma mentén például fennállhat a veszélye a még ép csípő roncsolódásának is. Fejeződik be a cikk.

Előzmény

várólisták

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük