Sorting by

×

Így lesz, mert így akarom! – A Fidesz-vezérkar olvasatában: Magyarország=Fidesz

Nekünk Magyarország az első! Bizony ám! Amint valami fideszes potentát a nyilvánosság elé áll, ott van mögötte ez a felirat, és ha véletlenül nincs, mindenkinek oda kell gondolni! (Valahol hátul pedig – nyíltan vagy rejtetten – ott van mindig az is, hogy „Csak a Fidesz“, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy a Fidesz-vezérkar számára Magyarország=Fidesz.) És így is van.

Vegyük csak példának az üzemanyagok árának befagyasztását

Két hete Orbán Viktor még nagyon ódzkodott ettől a lépéstől, – mondván: hatásai túlságosan szerteágazóak, veszedelmesek. Hanem drága a benzin. Nagyon drága! Túl drága! A minap a kormány bejelentette a legalább három hónapig hatályos kényszerintézkedést, az üzemanyag árának mérséklését és befagyasztását. Az autósok azt mondták: hurrá! (Lehetne valamivel nagyobb a csökkentés?!) A fuvarozók ugyancsak örültek, egyes ellenzéki politikusok pedig győzelmet jelentettek. Az is lehetséges, hogy az intézkedés némi féket vet az inflációra, és ez nagyon jó lenne. (A MOL pedig esetleg elhódít piacokat a kisebb forgalmazóktól, ami már nem jó.) A kutasokat persze (fideszes szokás szerint) meg sem kérdezték. Ők húzták is a szájukat, s némelyik arra vetemedett, hogy közölje:

bezár, ha ráfizetéssel kellene dolgoznia.

No erre aztán Gulyás Gergely főminiszter széttárta a karját, s egyik nap belemondta a kamerába:

“Kereskedőt kereskedelemre kötelezni nem lehet.”

Valaki pedig erre azt mondta: már hogyne lehetne! És a Magyar Közlönyben nagy hirtelen új rendelet jelent meg. miszerint

“…a nyilvános kutak vagy nyitva tartanak legalább heti 48 órát, vagy az üzemeltető a későbbi árfeloldás havának utolsó napjáig levonul. Utóbbi esetben az illetékes miniszter jelöl ki egy másik… kutast a töltőállo-más …üzemeltetésére.“ (Népszava)

Ezen kívül beígérték a renitens kutasoknak forgalmazási engedélyük megvonását és persze pénzbírságot is. Akinek nem világos, annak ide írom:

Így lesz, mert így akarom! (Vajon ki akarhatja így?)

Az árak literenként 25-30 forintos árcsökkentéssel járó befagyasztása a kisebb kutak gazdáit hozza nehéz helyzetbe

A nagykereskedelmi beszerzési árak és az adókulcsok változatlanok, az egész terhet a kutasokra rakták, és kötelezték őket a különbözet lenyelésére.

A rendelet bevezette a kutas-rabszolgaságot. Akinek ez nem tetszik, választhat más pályát.

Tisztán fideszes, abszolúte piackonform, abszolúte demokratikus gazdaságirányítási módszer. Ész nélkül parancsolgatnak, és nemigen mérik fel a következményeket. Hogy ez az egész valóban hasznos lehet-e mindenkinek? Két hete ez még nagyon is kétséges volt, mára pedig magától értetődővé vált. Mindig az a jó, amit Orbán Viktor éppen mond.

Ha ez jó, tehetnénk erre kísérletet más termékek forgalmazásában is

A kenyér, a tej, a hús, a zöldség és gyümölcs, valamint a sör és az euró árának befagyasztására, a gáz, a víz, a villany (hatósági) árának csökkentésére a jelenlegi, mondjuk 50-80 százalékára, (rezsi!).

Nagy örömet szerezne ez a nyugdíjasoknak, valamint azoknak a fogyasztóknak, akik tudnak biciklizni, és azoknak, akik nem tudnak. No és persze kötelezni kellene a szolgáltatókat és a boltokat a kereskedésre, és az adókulcsok, nemkülönben a nagykereskedelmi árak változatlanul maradnának. Hiszen ez a kormány azt hiszi: minden csak kormányzati akarat, minden csak bátor döntés kérdése.

Ha az árbefagyasztás kitartana a választásokig, a Fidesz négyötödös többséget szerezne a parlamentben.

Az áruk persze rögvest eltűnnének a piacról, megjelennének a feketézők, a vadul gazdagodó magánpénzváltók, és alaposan meglódulnának a tényleges árak

Mert pillanatnyi politikai (látszat)előnyökért nem lehet büntetlenül belebarmolni a gazdasági folyamatokba, s aztán a következményekért okolni az ellenzéket, az Európai Uniót, Sorost, a migránsokat, az árurejtegetőket és a járványt, Belzebubot és a nyugati szelet.

De fideszesek, sajnos, tőletek csak ennyi telik. Olvasgathatnátok néha Kornait! Vagy legalább Matolcsyt!

Kapcsolódó

 

Így lesz, mert így akarom! - A Fidesz-vezérkar számára Magyarország=Fidesz

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.