Így nem segít az EU 3. – Háromszor annyit ad Magyarországnak, mint a teljes Orbán-csomag

A magyar kormány és kapcsolt részei folyamatosan arról beszélnek, hogy az EU még most, a pandémia idején is támadja Magyarországot ahelyett, hogy segítené. Ehhez képest szinte mindenki döbbenten áll a legújabban jóváhagyott giga-összegű támogatás láttán. Újabb adalék az “így nem segít az EU” sorozatunkhoz.

Az EU 350 milliárd forint (körülbelül 1 milliárd euro) összegű programot hagyott jóvá Magyarországnak

A program célja, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben támogassa a magyar gazdaságot az EU strukturális alapjából. A jóváhagyás alapja a 2020. március 19-én elfogadott és 2020. április 3-án módosított állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretről szóló határozat. Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök:

„Az 1 milliárd eurós magyar program az európai strukturális alapokból finanszírozott közvetlen támogatásokon, kölcsönökön és tőkebefektetési intézkedéseken keresztül segíti a magyar vállalkozásokat. Támogatni fogja a koronavírus-járvány gazdasági következményeit elszenvedő vállalatokat ebben a nehéz időszakban. A tagállamokkal együttműködve továbbra is annak biztosítására törekszünk, hogy a nemzeti támogatási intézkedések összehangolt és hatékony módon, az uniós szabályokkal összhangban léphessenek életbe.” 

-írja Portfólió.

A magyar kormány -miközben ott szapulja az EU-t és különösen a bizottságot- egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy tartsa a markát. A nemrégen megnyílt ideiglenes keret terhére hatalmas összeget igényelt programjával, amit úgy tűnik, a bizottság többek nagy felháborodásától kísérve jóvá is hagyott. A döntés különösen érthetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy a járvány legnagyobb terheit cipelő Olaszország ennek alig a felére jogosult.
Magyarország az ideiglenes keret alapján tehát

350 milliárd forint (hozzávetőleg 1 milliárd euró) összegű  támogatással büszkélkedhet.

Az uniós szabályok szerint minden rendben

“A Bizottság megállapította, hogy a Magyarország által bejelentett program összhangban van az ideiglenes keretben meghatározott feltételekkel. Többek között a támogatás összege vállalkozásonként legfeljebb 800 000 euró, az elsődleges mezőgazdasági termelés esetében vállalkozásonként legfeljebb 100 000 euró, a halászati és akvakultúra-ágazat esetében vállalkozásonként legfeljebb 120 000 euró, és nem nyújtható támogatás olyan vállalkozásoknak, amelyek 2019. december 31-én már nehéz helyzetben voltak.

A Bizottság ezért arra a következtetésre jutott, hogy a magyar támogatási intézkedés [az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes keretben meghatározott feltételekkel összhangban] szükséges, megfelelő és arányos egy tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez. Ennek alapján a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta az intézkedéseket.”

-fejeződik be a Portfólió cikke.

figyu

 

Egy hozzászólás itt: “Így nem segít az EU 3. – Háromszor annyit ad Magyarországnak, mint a teljes Orbán-csomag

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük