Így távolítsd el a kullancsodat!

Nyakunkon a kullancsszezon, ámbár ezek is vérszívók, akárcsak a mezei poloskák, már régen alkalmazkodtak a kevéssé hideg teleinkhez, de azért az igazi támadás most tavasszal várható.

Ahogy az szokás, ilyenkor, „jobbnál jobb” módszerek lepik el a netet. Mind azt ígérik, hogy ezzel aztán, de tényleg, de valóban, minden OK lesz. A baj ezzel a sok csodamódszerrel az, hogy egytől egyig mind hamis. Sőt, kártékony. Ne üljön fel az olajjal kenegetésnek, ahogy a vajazásnak, és a nyállal-spékelt gyufaszál ötletének sem. Ezek módszerek mind egy-egy lépést jelenthetnek a félelmetes (Lyme kór, aminek sok esetben szívizom gyulladás a szövődménye, vagy a kullancsencephalitis , vagyis az agyhártyagyulladás,  a TIBOLA a kullamcs által terjesztett nyirokcsomó gyulladás, nyúlpestis, ami szintén a nyirokcsomót támadja) betegségek felé. A kullancs többek között azért is olyan veszélyes, mert nagyon szívós, akár 5-6 évig is elél táplálék nélkül, de azután annál vehemensebben táplálkozik. Ne feledjük, nem minden kullancs fertőző, de ennek ellenére, azonnal távolítsuk el, hiszen minden ötödik veszélyes.

Az 5 legjellemzőbb veszélytünet:

  • Influenzaszerű tünetek.
  • Nyirokcsomó-megnagyobbodás.
  • Gyorsan múló láz, hőemelkedés.
  • Fehér közepű, kokárdaszerű bőrpír.
  • Reflexproblémák, önkéntelen rángás.

(Femina:  Dr. Celler Tibor)

Így csináld!

„Ne kenegessük vajjal, olajjal, ragasztóval, ne nyomkodjuk, ne kapargassuk az állatot, mivel ezzel csak ronthatunk saját helyzetünkön. A szakemberek szerint a kullancsot csak úgy távolíthatjuk el szakszerűen, ha a bőr felett egy vékony csipesszel vagy fogóval megfogjuk, és egyenesen kirántjuk. Erre már találunk kifejezetten kullancsok eltávolítására használható eszközöket.”

Kapcsolódó

Óriáskígyót és koalakölyköt támadtak meg a kullancsok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük