Connect with us

Voks 2024

Így tervezi az MTVA az EP-listavezetők vitáját

Így tervezi az MTVA az EP-listavezetők vitáját
Megosztás

100 perces élő adást tervez az MTVA az EP-vitára – derült ki a közmédia Dobrev Klárának küldött leveléből, amelyet Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke publikált kedden este Facebook-oldalán. Az eseményt május 30-án, este 20.00-kor tartják. A bejegyzést teljes egészében olvashatják.

A legfontosabb, hogy élő adásban közvetített vita lesz.

„Tisztelt Dobrev Klára! Köszönettel vettük visszajelzésüket a 2024-es európai parlamenti választásra listát állító jelölő szervezetek részvételével tervezett Európai Uniós témákat érintő vitára. A következőkben a vita részleteiről és legfontosabb technikai tudnivalóiról szeretnénk Önnek pontos tájékoztatást nyújtani.

 • Vita helyszíne: Várkert Bazár, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.
 • Vita időpontja: 2024. május 30., 20.00 óra
 • A közvetítés helye: M1 közszolgálati csatorna, élő adás, tervezett időtartam: kb. 100 perc
 • Műsorcím: EP-választás 2024 – listavezetők vitája

Érkezés – technikai tudnivalók:

 • Javasoljuk, hogy a kezdés előtt egy órával érkezzen meg a helyszínre.
 • A pártelnök által delegált személy egy fő kíséretében érkezhet a helyszínre. A kísérő személy az élő adás alatt a váróhelyiségben követheti végig a vitát.
 • Öltözéke kiválasztásakor kérjük, tartsa szem előtt, hogy a hangosításhoz mikroportot és csiptetős mikrofont használunk.
 • A vitán résztvevőknek sminket, sminkigazítást biztosítunk.
 • Parkolás: Várkert Bazár Mélygarázs (1013 Budapest, Apród utca 7.)bKérjük, hogy a könnyebb bejutás érdekében viszonválaszában küldje el az érkező autó(k) rendszámát!
 • Bejutás a Várkert Bazár épületébe: kizárólag a Várkert Bazár Mélygarázsán keresztül lehetséges lift használatával, hostessek kíséretében.
 • Az adás előtt a lebonyolítással kapcsolatban tájékoztatást tartunk.

A vitán való részvétel feltétele:

Az EP-vitát az MTVA előzetesen összeállított, jelen levélben részletezett szabályok mentén bonyolítja le. Kérjük, hogy a levelünk mellékleteként küldött nyilatkozat aláírásával erősítsék meg, hogy a vita szabályait elfogadják és önmagukra nézve kötelezőnek tekintik.

A vitán való részvétele abban az esetben érvényes, amennyiben 2024. május 24-ig, a jelen levelünkhöz csatolt nyilatkozatot aláírja és visszaküldi a sajtoiroda@mtva.hu e-mail címre.

A vita szabályai:

 • A vita élő adásban, nézők nélkül zajlik.
 • A vita moderált, vitavezetők: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs.
 • A vitán résztvevő személy telefont nem vihet be magával az élő adás helyszínére. A megszólalását segítendő jegyzet, papír, toll, tablet a felvétel helyszínére bevihető, azonban jelezzük, hogy online kapcsolatot az adás helyszínén nem tudunk biztosítani!
 • Tilos bármilyen transzparens vagy egyéb adást megzavaró eszköz bevitele a stúdióba.
 • Az élő adás helyszínén a résztvevők számának megfeleltetve 11 pulpitus lesz elhelyezve félkör alakban, minden egyes pulpitus mögött, magas üléssel rendelkező „bárszék”-et helyezünk el – tekintettel a vita időtartamára.
 • Amennyiben a listát állított és a vitára meghívott szervezet képviselője nem vesz részt a vitán, úgy a szervezete emblémájával/logójával ellátott pulpitusa üresen marad az élő adás helyszínén.

A vita menete:

Általános szabályok: Egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra. A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet. Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy kollégáink az EP-ben alkalmazott eljárásrendhez igazodva a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.

A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

A vita szerkezete:

A vita során négy különböző témában nyílik a jelölő szervezeteknek lehetőségük álláspontjuk kifejtésére. A témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vettük alapul. Az Eurobarometer kutatás többek között azt is vizsgálta, hogy az EU-s polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni az EP-választás kampányában.
Az eredményeket figyelembe véve a közmédia vitájában négy aktuális, az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabb témáiban ismertethetik programjukat a listát állító szervezetek, melyek a következők: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló).

 • 1. Első megszólalási kör: minden egyes delegáltnak 1 perc idő áll rendelkezésére, hogy bemutassa önmagát, vagy jelölő szervezetét.
 • 2. Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
 • 3. Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
 • 4. Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23 %-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.
 • 5. A harmadik kör lefolytatását követően, a vita zárásaként valamennyi listavezető számára lehetőség nyílik 1 percben reflektálni a korábban elhangzottakra.
 • 6. A vitavezető a vitát bezárja. A vita bezárásakor külön értékelést a vitavezetők nem tartanak.

Egyéb:

 • A megszólaló amennyiben a rendelkezésére álló időt nem használja ki, azt nem viheti át a következő témára.
 • Fontosnak tartjuk, hogy arról is tájékoztatást adjunk, hogy amennyiben bárki a vita szabályozott menetétől eltérne, abban az esetben a vitavezetők a vitából a szabályszegőt kizárják.
 • Az élő adás helyszínén, a közvetítésben is jól látható órával jelezzük a megszólalásra rendelkezésre álló időt. A vita ideje alatt biztosítva lesz, hogy minden megszólaló lássa a rendelkezésére álló időkeret.
 • Siket és nagyothalló nézők bekapcsolódását az adásba jeltolmács segíti.
 • Az élő adás helyszínén kizárólag a vitában szereplő listavezetők, vitavezetők és az adás lebonyolításához szükséges szakemberek vannak jelen.

Kérjük, erősítse meg elektronikus viszonválaszával az EP-választási vitán való részvételét, egyben kérjük, igazolja vissza, hogy a vita szabályait elfogadja, azokat betartja! Kérjük, hogy válaszában a vitára delegált képviselőjük és kísérője nevét, kapcsolattartójuk elektronikus és telefonos elérhetőségét, a vitára érkező delegált és kísérője autójának rendszámát valamint szervezetük nagy felbontású, vektoros logóját is küldjék meg legkésőbb 2024. május 24-ig a sajtoiroda@mtva.hu e-mail címre!

Tisztelettel,
Papp Dániel vezérigazgató, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap”

Magyar Péter véleménye

8 perc…a nulla százalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propaganda televízió módra. Szégyellje magát Papp “Hírhamisító” Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van.

– kommentálta Magyar Péter a Telex Facebook-oldalán az MTVA közlését.

Kapcsolódó

Szerző