Egy gyalázatos karácsonyi lapszám, avagy így ünnepel ez a rezsim  — Lapzsemle

Szomorú karácsonyi Lapzsemle. Néhány év kihagyás után jegyzetírónk kezébe került egykori kedvenc lapja, a Szabad Föld. Nem sok öröme volt benne, még ahhoz kepést sem, hogy nagyjából tudta, mit várhat az “átállított” újságtól. 

(Szélső)jobbra át!

2018 végén ezeken az oldalakon búcsúztattam a Mészáros Lőrinc karmai közé került Szabad Föld hetilapot. 2019-ben, az európai parlamenti választások idején egy voksolásra buzdító lapszámuk szemlézésével mutattam be, miféle propaganda-szemetet csinálnak belőle új gazdái. Már régóta nem figyelem rendszeresen a korábbi kellemes, színvonalas családi magazint, de

az ünnepnapok alatt kezembe került a friss karácsonyi számuk.

Gajdics, Franka, Ákos

Semmi jóra nem számítok ettől a rezsimtől, de az a karácsonyi díszpinty-felvonulás, amit a Szabad Földben találtam, még mindig meg tudott lepni. A pártállami idők szellemét idézi, hogy a Párt által az újságírók nyakára helyezett, csontig lojális főszerkesztő a rezsim valamelyik vezető képviselőjével készít ünnepi interjút. A szörnyű Gajdics Ottó alányalós interjúja az agrárminiszterrel tehát kötelező a karácsonyi lapszámban.

Az új idők szele a lap kiemelt szerzői közé fújta a szélsőséges jobboldali sajtó és közélet jellegzetes figuráját, Franka Tibort. Tőle is olvashatunk egy interjút a járvány elleni védekezés átütően sikeres vezénylőjével, a szintén szélsőséges Kásler miniszterrel. Természetesen alig esik szó a valóságról, amely Káslerre nézve elég kellemetlen lenne. Újságíró és interjúalanya megérdemlik egymást. Csak a lap hűséges olvasóit illeti szánalom. Frankának van még egy önéletrajzi jellegű cikke is, sok köze nincss a karácsonyhoz, több shzó ne is essék erről.

Végül, a Szabad Föld a hazai fideszvilág elmaradhatatlan szereplőjével, Ákossal is bájolog egyet egy ünnepi interjú erejéig. Ákosról ehelyett itt ajánlok olvasnivalót.

Talán nem véletlen, hogy átélve ezt az évet, sokkal mélyebb tartalommal töltődik fel az emberben a máskor kicsit sablonosan, csak úgy reflexből kimondott:  BUÉK!

 

lapzsemle

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük