Ijesztő rohamok – mit tegyünk öreg barátunkkal?

Az epilepszia kevéssé ismert betegség, és rengeteg tévhit, túlzott félelem tapad hozzá. Tragikus példa: egy szerető családban élő öreg kutya, aki békés és szép végnapokra számíthatott volna, epilepsziás lett. Néhány roham után pedig a megrémült gazdi – állatorvossal konzultálva – úgy döntött, hogy a kutyát megkímélendő, elaltatja négylábú barátját.

Mikor jön az új roham? A gazdik ijedtükben követnek el nagy hibát…

Mindenekelőtt szögezzük le: akár ember, akár állat szenved ebben a betegségben, ez az értelmi képességeket és az élet értékét nem befolyásolja!
Az epilepszia agyi betegség. Sajnos bonyolítja a helyzetet, hogy az epilepsziához hasonló görcsroham több, más eredetű baj – mérgezés, májbetegségek, alacsony vércukorszint stb. – következtében is kialakulhat.

Kutyáknál nagyon ritka

A roham általában minden előzmény nélkül alakul ki. Látványa ijesztő lehet, de a kutyus érdekében fontos, hogy a gazdi ne essen pánikba. Az állatorvos pontos tájékoztatásra jegyezze fel az időpontot, a roham hosszát, esetleges ismétlődését. Figyeljen a roham közben történtekre is, hogy például az egész testre kiterjedt-e a görcs vagy csak egyes testrészekre.

A szakemberek tanácsa:

a kutya fejét ilyenkor próbáljuk meg felemelni, hogy ne verje össze magát, de ne nyúljunk a szájába, mert öntudatlanul is komoly harapást okozhat. Ha úgy érezzük, hogy a nyelve veszélyben van, esetleg át fogja harapni, inkább valami fadarabot helyezzünk a fogsorai közé.
Szerencsére elég ritkán lesznek a kutyák epilepsziásak. 0,5–2,3%-nál alakulnak ki a görcsrohamok.

Nem időskori betegség, bármely életkorban megbetegedhetnek.

Ez a baj a kanoknál gyakoribb. Fajtától is függ az érzékenység mértéke. Egy sor kutyafajta érintett, legtöbbjüknél már bizonyították a betegség örökletes jellegét is. Az agarakról és a dobermannokról viszont megállapították, hogy nem fenyegeti őket az epilepszia, legalábbis rendkívül ritka náluk ez a betegség.

A legfontosabb azonban, mielőtt elaltatná bárki epilepsziás kutyáját: ezzel a betegséggel együtt lehet élni. Fontos tudni, hogy minden kutyával állatorvoshoz kell fordulni, amelyik akár csak egyetlen rohamon is átesett.

Ha egyszeri esetről van szó, és a vizsgálat negatív eredménnyel zárul, akkor az állat gyógykezelésére nincs szükség, az állatorvos mindössze a kutya fokozott megfigyelését fogja javasolni.
Ha azonban gyakori, sokáig tartó vagy többszöri görcsroham kínozza a kutyát, akkor a kutyánk élete végéig gyógyszeres kezelést igényel.

Boldog életet élhet

A lényeg: epilepsziás kutyánk a gyógyszeres kezelés és a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett éppoly boldog életet élhet, mint egészséges társai.

Forrás: mancsok.hu

Kutyák – egymás közt

Kétmillió kivert kutya országa vagyunk

Piás, drogos, játékfüggő kutya nincs, de betegesen jutalomfüggő nagyon is lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük