Sorting by

×

Illegális fegyverarzenál Miskolcon – mire készülhetett a 70 éves “gyűjtő”?

Több, engedély nélkül tartott éles lőfegyvert és lőszert foglaltak le a rendőrök egy miskolci férfitől – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon.

Elindúlt a bűntetőeljárás

Azt írták, hogy lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást egy 70 éves miskolci férfi ellen, aki többfajta fegyvert szerzett be és tartott magánál.
A férfit a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége fogta el – tették hozzá.
A házkutatás során a férfinél gépkarabélyt, géppisztolyt, félautomata puskát, maroklőfegyvereket, továbbá 343 különböző kaliberű éles lőszert foglaltak le a rendőrök.
A férfi, akit a nyomozók előállítottak és gyanúsítottként hallgattak ki, beismerő vallomást tett – áll a közleményben.

Lőfegyver és lőszer valamint ezekkel való visszaélés a büntetőjogban
A lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettét a Btk. 325. § -a tartalmazza. Ez egy kerettényállás, mivel ennek a bűncselekménynek a lényeges elemeit a fegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. tv., és az azt végrehajtó 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet határozzák meg. Tehát azokra a fogalmakra, amikkel ez a bűncselekményi tényállás dolgozik, a törvény és a kormányrendelet egyaránt irányadó.

Mi minősül lőfegyvernek és lőszernek?

A törvény értelmében lőfegyver a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolatú energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki. A tűzfegyver olyan eszköz, amelyből a kiterjedő forró gáz tolóereje által meghajtott szilárd anyagú lövedék lőhető ki. A tűzfegyver és az “éles” lőfegyver tehát tulajdonképpen szinonímák. A tűzfegyverek tehát mindig, a légfegyver pedig csak akkor minősül lőfegyvernek, ha belőle 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolatú energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki.

Bűnhalmazat lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés esetén
A bírói gyakorlat szerint a törvényben meghatározott visszaélés a lőfegyverrel és akár az ahhoz tartozó lőszerrel egységet alkot, tehát egy ugyanazon bűncselekmény valósul meg, nem beszélhetünk halmazatról- írja Dr. Bátki Pál ügyvéd.

<<FRISS HÍREINK!>>

fegyver

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.