Illegális kínai rendőrőrsök világszerte – Vajon nálunk már van, vagy megvárják a Budapesti Fudant?

Több országban, így Angliában is lelepleződött a kínai rendőrség “magánakciója”, hogy illegális rendőrőrsöket működtetnek. Nagy-Britanniában éppen a napokban lepleztek le két ilyen helyet: egyet Londonban, a másikat pedig Glasgowban.

Zaklatás

A pekingi vezetés állítólag azért hozza létre világszerte ezeket a fedett irodákat, hogy zaklassák és megfigyeljék az adott országba távozott kínai ellenzékieket és másként gondolkodókat. A holland rendőrség éppen a napokban záratta be a náluk leleplezett hasonló irodát. A londoni alsóházban kedden Tom Tugendhat biztonsági miniszter kijelentette, hogy:

“az ilyen tevékenységeket „le kell állítani”, hangsúlyozva, hogy „elfogadhatatlan” lenne, ha bármely külföldi kormány megkísérelné biztonsági apparátust működtetni az Egyesült Királyság partjain. (…) Az Egyesült Királyság területén működő bármely külföldi országnak be kell tartania az Egyesült Királyság törvényeit. Nem tolerálunk olyan kísérletet, amely egy személy illegális hazatelepítésére irányul. “

-írta meg a Politico.

Kína sem cáfol, csak finomít

Az irodák létezését Kína sem cáfolja, de azt állítják, szó sincs illegális “rendőri” tevékenységről, ők csak az idegen ország bürokráciájában elvesző állampolgáraiknak nyújtanak segítséget. Nem véletlen tehát, hogy a két állítólagos londoni rendőrség közül az egyik ingatlanirodaként, a Glasgowban működő pedig, mint kínai étterem van bejegyezve. Az eset napfényre kerülése után az Egyesült Királyság illetékesei azt ígérik, sokkal komolyabban figyelnek az ilyen és ehhez hasonló eseményekre, cselekedetekre.

Miközben Európa csodálkozik, a Safeguard Defenders spanyol polgárjogi szervezet azt állítja, hogy a kínai rendőri erők 2018 óta üzemeltetnek „tengerentúli rendőrőrsöket” öt kontinens „több tucat országában”.

Kapcsolódó