Illés Béla – akiről az a hír járta, hogy a “legnagyobb király” – elNEResedett, vagy mindig ilyen volt?

Évekig mást sem hallottam a fiaimtól, hogy “Illés Béla, a legnagyobb király”! Nem tudtam hozzászólni, nem szeretem a focit, nem értek hozzá, életemben egyszer voltam egy MTK és valami meccsen egy félidőt, meg a szünetet. Ha sportteljesítményét nem is, de mostani emberi habitusát meg tudom ítélni: gusztustalan, hálátlan, valaha volt sportolóhoz nem méltó.

A porba hullt képzeletbeli korona….

Rónai Egon, akinek elhiszem, amit mond, hiszen Ő biztosan érti, tudja mi a stájsz, az alábbiakat írta közösségi oldalán: 

“Sokszor emlegetjük a fair play-t, a sportszerűséget az élsportban és azon kívül is. Érzékenyek vagyunk a hálátlanságra. Megvetjük azokat, akik mások bajából akarnak hasznot húzni, akik mások szerencsétlenségén keresztül próbálnak boldogulni.

A mi “hőseink” látszólag ezt most elkövetik

Illés Béla és Halmai Gábor az MTK elmúlt 25 évének legjelentősebb játékosai, szimbólumai, sztárjai voltak. Halmai onnan igazolt külföldre, Illés ott lett a szurkolói rigmusok szerint “a legnagyobb király”. Utóbbi addig játszott a csapatban, amíg némi túlzással lépni tudott, az utolsó szezonjában már csak a kispadról beállva segítette a kék-fehéreket. Tényleg segítette, igazi színes klasszis volt ebben a magyar fociszürkeségben.

Aztán amikor mindketten befejezték, gondoltak egy nagyot, és pár éve futball klubot vettek. A velük a sajtóhírek szerint mára a csőd szélére jutott, a teljes szezonban eddig kieső helyen botladozó Szombathelyi Haladást. Ők a többségi tulajdonosok.

Most jutottunk el történetünk lényegéhez

Az MTK korosztályos csapatait és az NB1-es keretet vírusos gyomorrontás járvány érte el a múlt hétvégén. Többen kórházban is voltak vagy vannak, akik már túljutottak rajta, kilókat vesztve, legyengült szervezettel álltak vissza edzeni. Készülni a következő bajnokira – a felnőtt NB1-es csapat épp a Haladás ellen.

Azt mondják, a kezdőcsapat kétharmada, a keret fele nem játszhat hétvégén. Aki pedig már mégis, ő vajon milyen állapotban?

Az MTK kérte a Haladás vezetőit, saját egykori legendás játékosait, hogy halasszák el a hétvégi meccset, mert nem tud kiállni a csapat, nincs 11 hadra fogható felnőtt játékosa!
Kell a szombathelyiek hozzájárulása a halasztáshoz, az MLSZ a másik csapat jóváhagyása nélkül nem engedélyezheti a meccs hetében már az időpontmódosítást. Különben nem előzmény nélküli az ilyen helyzet, legutóbb három éve épp az MTK járult hozzá a szintén járvánnyal küzdő Paks kéréséhez.

Felhívjuk Illést, mégiscsak a mi Bélánk ő, a legnagyobb király és kérünk néhány nap halasztást!

-gondolhatták a Hungária körúton, nyilván a sportszerűség, tisztesség, emberség, barátság, sportcsalád, meg hasonló szavakat dünnyögve az orruk alatt. Aztán mailt is írtak, hogy hivatalos is legyen, meg telefonáltak is nyilván.

Illés Béla, a legnagyobb király, sokezer MTK-szurkoló kedvence,

akit felállva tapsolnak meg a Hidegkuti stadionban, a régiben is, az újban is, ha csak a lelátón felbukkan, akinek annyit köszönhetnek a kék-fehérek, kupagyőzelmet, bajnoki címet, és aki ugyanannyit köszönhet a kék-fehéreknek, nos, ő maga vagy valamelyik munkatársa

nemet mondott.

Így az MLSz is kénytelen volt nemet mondani

Az MTK szombaton kifut a pályára a szombathelyi stadionban. Lehet, hogy lesznek a csapatban 16-18 évesek is, vagy olyanok, akik két napja még infúziót kaptak valamelyik kórházban.
A szombathelyi tulajdonos, Illés Béla (tudják, a legnagyobb király) meg majd elégedetten körbenézhet a vadiúj stadionban: így már csak sikerül legyőznünk a maradék MTK-t!
A happy end persze az lenne, ha ez a megtizedelt, erőtlen, felforgatott, eleve esélytelen pesti csapat így is győzni tudna a vasiaknál. Ezt kívánná a sport, a fair play szelleme, az erkölcs, az etika, meg az ilyen idejétmúlt fogalmak iránt elfogult néző.

De közben ez sem lenne igazi happy end.

Mert a szombathelyi focisták persze semmiről sem tehetnek. Nekik győzniük kellene, ez az érdekük, és ezt várja el Halmai és Illés (a legnagyobb király).
Két futball legendával pedig mi is szegényebbek vagyunk mától (sajnos, amúgy sincs sok), bármi is legyen végül a meccs eredménye. Nem lehet király az, aki megszegi a sport szellemének, értelmének, lényegének legfontosabb szabályait: ami a sportszerűség, a tisztesség, a becsület és az ellenfél tisztelete.

Vajon ki fogja ezentúl megtapsolni Illést és Halmait?

Szombathelyi Haladás – MTK, szombat, 17 óra.”

Utóirat: feljebb ott a Hali válasza. Árnyalja a képet kétségkívül. De azon mit sem változtat, hogy véleményem szerint a sportszerűség és a megértés szikrája sem látszik.

(A szemlét Mátrai Anna készítette.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük