Ilyen ez a furcsa nyár - Városi Kurír

Sorting by

×

Ilyen ez a furcsa nyár

Frontmentes, meleg, napsütéses nyári idő várható. A fokozódó UV sugárzás miatt a déli órákban nem tanácsos tartósan a tűző napon tartózkodni.

Hirdetés

Vasárnap

Alapvetően napos, időnként és helyenként gyengén gomolyfelhős, csapadékmentes idő lesz jellemző nyaralóknak, strandolóknak is kedvező hőmérséklettel. A Dunántúlon mérséklődő, olykor kissé élénkebb, keleten még többnyire élénk, olykor erősebb É-i szél frissítheti a hőérzetet. Csak a középső országrészben lesz gyenge a légmozgás.

A déli, kora délutáni órákban nagyon erős UV-sugárzással (UVI 7 -8) kell számolni!

Este, nyugaton és keleten is legyengül a légmozgás, éjszaka derült ég, és mindenütt gyenge légmozgás várható.

Hétfőn kora délutánig zavartalan napsütés várható országszerte gyenge légmozgással, gyorsan emelkedő hőmérséklettel. A kora délutáni időszakban, északnyugaton, majd a délután második felében már a Dunántúlon és a középső és északi országrészben is felhősödésekre lehet készülni egy közeledő hidegfrontnak köszönhetően.

A front érkezésekor feltámad és egyre nagyobb területen megerősödik az ÉNY-i szél is. Az a valószínűbb, hogy ezúttal nem érkezik számottevő csapadék a térségbe, de elvétve előfordulhat futó záporeső. Zivatar inkább csak a nyugati, délnyugati, illetve az északkeleti határszélen alakulhat ki. Az esti órákban országszerte erős lökésekkel is kísért ÉÉNY-i szél fúj, majd az éjszaka folyamán mérséklődik a szél ereje. Mérsékelten, szakadozottan felhős, általában csapadékmentes időre van kilátás.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

vasárnap délután +25 – +29,

hétfő reggel +15 – +18,

hétfő délután +25 – +31,

kedd reggel +12 – +16 fok körül alakul.

Minden marad a hogy van

– Kedden, szerdán előreláthatólag változóan napos-felhős, nagyobbrészt napos, csapadékmentes, nyugodt idő a valószínű, eleinte alacsonyabb, de az átlagosnak nagyjából megfelelő, napról-napra emelkedő hőmérséklettel, gyenge vagy mérséklet légmozgással.

– Csütörtökön délelőtt előreláthatólag még hasonló marad az idő, majd délután, este, egy közeledő hidegfront hatására gomolyfelhősödésre, majd este, éjjel, ÉNY-K irányban terjedve elszórtan, de többfelé kialakuló záporesőkre, zivatargócokra kell készülni.

– Péntekre – most – a kelet felé elvonuló front mögött élénk É-ias szél, változó, zömében mérsékelt, szakadozott felhőzet melletti időszakosabb napsütés a valószínűbb. Keleten, főként a Tiszántúl térségében elszórtan még lehetnek záporok. Változatlanul marad a nyári hőmérséklet.

– Hétvégére napsütés, gyenge légmozgás, strandidő, erős UV-sugárzás egyelőre a legvalószínűbb.

Biometeorológia

Vasárnap frontmentes, meleg, napsütéses idő várható. A fokozódó UV sugárzás miatt a déli órákban nem tanácsos tartósan a tűző napon tartózkodni. Különösen a fehér bőrűeket fenyegeti a napégés, de a bőrrák kockázata a bőrt ért ultraibolya sugárzás növekedésével mindannyiunknál fokozódik. Ha egy anyajegy nőni kezd, vérzik, deformálttá válik vagy viszket, feltétlen indokolt azt bőrgyógyásznak megmutatni, ugyanis a kezdeti stádiumban felfedezett melanoma jó esélyekkel gyógyítható. A gyakori napozás, az állandó barnaság a bőr öregedését felgyorsítja, annak ráncosságát, csökkent nedvességtartalmát okozva.

Hétfő eleinte frontmentes, meleg, napsütéses idő lesz erős UV sugárzással. Délután hidegfront érkezik, mely előtt növekvő légköri feszültség okozhat nyugtalanság érzetet, koncentrációs zavarokat, illetve a fronttal érkező, erős szél hatására többeknél jelentkezhet fejfájás, migrénes panaszok. A légnyomás ingadozása kedvezőtlenül hat a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők általános állapotára, ezért számukra tanácsos fokozottan odafigyelni a tünetekre, illetve az előírt kezelést pontosan betartani.

A szél felkavarja a port, polleneket, ami a pollenallergiások tüneteinek erősödéséhez vezet, és mivel ezúttal nem várható jelentős csapadék érkezése, ez sem csökkenti a kellemetlenségeiket.

(Forrás!)

Kicsit másként!

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.