Sarkunkban a télies fordulat? Ilyen idő vár ránk!

Az időjósok szerint karácsonyig nem várható „télies fordulat”. Addig marad a szürke, ködös, nem túl hideg, nyálkás idő. De ne hagyjuk, hogy a kedvünk hasonuljon hozzá, gondoljunk inkább kellemes dolgokra!

Pénteken is egész nap megmarad a szürke rétegfelhőzet okozta borongós, nyirkos időjárás.

A hajnali erősebb párásság, köd napközben többnyire felszáll, megemelkedik, csak kis körzetekben, főként a hegyekben marad meg tartósan. Szitálás bárhol, bármikor előfordulhat, jelentős mennyiségű csapadék azonban nem várható. A légmozgás jellemzően gyenge marad. Éjszaka folytatódik a borult, nyirkos idő elszórtan szitálásokkal. Ismét többfelé képződhet köd.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • péntek reggel +1 – +4,
  • péntek délután északkeleten inkább +3, délen, délkeleten +5,
  • szombat reggel +1 – +5 fok körül alakul.

 

illusztráció: eumet.hu

Legvalószínűbb folytatás

A hétvégén és nagy valószínűséggel a jövő hét első felében is kitart az anticiklon, mely jelentős légköri változásoktól, frontoktól, széltől mentes, borongós, szürke időjárást okoz helyenként tartós ködfoltokkal és szitálással. Jelentős mennyiségű csapadék nem hullik. A hőmérséklet függvényében, a hajnali órákban, foltokban ónos szitálás, hószállingózás is lehet. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A hőmérséklet többnyire néhány fokkal fagypont fölött alakul napközben, de hajnalonként, kis körzetekben lehet gyenge fagy is. Az országon belül továbbra is északkeleten lesz alacsonyabb, délkeleten magasabb a hőmérséklet.

Jövő hét szerdára körvonalazódik egy légköri változást ígérő mérsékelt erősségű ciklon érkezése, ami aztán az ünnepnapok időjárását alakíthatja. Ennek részletei még nagyon bizonytalanok, egyelőre borús, esős, szeles idő látszik a legvalószínűbbnek átmeneti enyhüléssel.

Biometeorológia

Pénteken is anticiklon alakítja hazánk időjárását. Szürke, nyirkos, lehangoló idő lesz. Egyre magasabb a lakott területek légszennyzettsége, különösen ott, ahol fával, szénnel fűtenek.

Ha sétálni indulnak, lehetőleg magasabban fekvő útirányt válasszanak, illetve ha tehetik menjenek ki a természetbe, házaktól, forgalomtól messzebb.

Továbbra is gyakori tünet az indokolatlan fáradékonyság, lehangoltság, ami általában rövid, kellemes időtöltéssel ellensúlyozható. Ha azonban azt tapasztaljuk magunkon, családtagunkon, ismerősünkön, hogy napokon, heteken át tartó, semmivel sem ellensúlyozható rosszkedv jellemző rá, felmerülhet a depresszió gyanúja. Ajánlott szakorvoshoz fordulni, mert megfelelő segítséggel gyógyítható lelki betegségről van szó, súlyos esetben, kezelés nélkül azonban végzetes kimenetele is lehet!

Forrás

tervezz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük