Egyre ócskább idő, de a havazás esélye csökkenőben - ilyen időjárás vár ránk a hétvégén - Városi Kurír

Sorting by

×

Egyre ócskább idő, de a havazás esélye csökkenőben – ilyen időjárás vár ránk a hétvégén

Eddig legalább nagy biztonsággal ígérhettünk havat a hétvégére, mára azonban úgy néz ki, hogy egyre csökken a fehér hétvége kilátása, úgyhogy marad  nekünk a rosszkedvű szürkeség.

Hirdetés

Pénteken borongós időnk lesz

– Az ország nyugati és középső területein fordulhat elő némi  havazás, illetve vegyesen havas eső is. A délnyugati megyék környezetében (főként Somogy, Baranya) akár tartósabb havazás is kialakulhat, amelyből 3-7 cm, olvadó, vizes hóréteg gyűlhet össze.

– Az ország keleti felén nem valószínű említést érdemlő csapadék, esetleg itt-ott ködszitálásból eredő hószállingózás, szitálás.

Éjjel észak felől csökken a felhőzet, de párásodik a levegő. Sűrűbb ködfoltok is képződhetnek. Hajnalra általában fagypont alá hűl a levegő. Északon és a völgyekben -5 fok körüli értékek is lehetnek.

péntek reggel -2 – +3,

péntek délután északon +2, délen +5,

– Szombaton változóan felhős, párás, szűrt napsütéses, de helyenként tartósabban ködös idő a legvalószínűbb. Késő délután, este, délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Éjszaka borongós idő várható, de az eddig előre jelzett csapadékmező valószínűleg nem éri el a déli térséget hajnalig.

– Vasárnap előreláthatólag országszerte borongós idő következik. A mediterrán ciklonnal érkező csapadék eloszlása még mindig bizonytalan, minden modellfutás más eredményt hoz valószínűbbnek. Egyelőre az ország déli felén látszik nagyobb eséllyel több-kevesebb csapadék: délnyugaton elsősorban hó formájában, míg délkeleten váltakozva hó, havas eső, ónos eső is lehet. Az északi országrészbe csökkenő eséllyel, elszórtabban, kis mennyiségben érkezhet várhatóan a csapadék. Ha egyáltalán esik, akkor viszont nagyobb eséllyel hó formájában. Élénk, olykor erős lökésekkel kísért ÉK-i szél fúj.

<<FRISS HÍREINK!>>

Jövőhét

-Hétfő  a  lelassuló ciklon csapadéka előreláthatólag inkább hétfőn éri el a déli országrészt, így hétfőn nőtt az esélye tartósabb havazás kialakulásának. Északon továbbra is csak hószállingózások valószínűbbek.

– Keddre várhatóan elhagyja térségünket a csapadékmező felhőzete. Vékonyodó, szakadozó, kis körzetekben tartósan megmaradó felhőréteg melletti változó, bujkáló napsütésre van kilátás elszórtan, időszakosan hószállingózásokkal, vegyes szitálásokkal.

Orvosmeteorológia

Pénteken újabb ciklon érkezik, elszórtan hoz csapadékot, de borongós idő lesz jellemző országszerte. Gyenge hidegfronti hatással számolhatunk. Ez a hullámzó frontrendszer ugyan erős élettani hatással nem bír, de az egymást követő csapadékmezők és a közelgő lehűlés hatására sokaknál jelentkezhet nyugtalanság érzet, alvászavarok, koncentrációs problémák. Utóbbiak fokozzák a balesetek kockázatát. A kevés csapadéktól síkossá váló utakon egyébként is nő a csúszásos balesetek veszélye. Ugyancsak megfigyelhető ilyenkor a beteg ízületek fájdalmának erősödése vagy éppen a korábbi műtéti hegek, csonttörések helyének érzékennyé válása.

(Forrás)

 

hétvége

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.