Sorting by

×

Ilyen időnk lesz a héten – Egy dolog biztos: a bizonytalanság!

Ahogy vasárnap is tapasztalhattuk, megbolondult időjárásunk. Decemberben elhitte, hogy tavaszodik: hétágra sütött a nap, 15 fok körül volt délben a levegő hőmérséklete. Úgy tűnik, a jövő héten sem tér magához igazán,legalábbis egyelőre így néz ki. Vagy mégsem…?

Úgy tűnik…..

Vasárnap Éjjel nyugat felől vastagszik a felhőzet, és tovább erősödik, viharossá fokozódik a délkeleti szél. Nyugaton, majd hajnalban a középső területeken is kisebb eső lehet.

illusztráció: eumet.hu

Hétfőn már egy mediterrán ciklon és annak csapadéka alakítja időjárásunkat. Délelőtt főként a középső országrészben, majd délután inkább az ország keleti felén kell esőre számítani. Nyugaton csak jelentéktelen eső lehet. Kissé csökken a hőmérséklet, de továbbra is az átlagos felett alakul. Mérsékeltebb, de a Győr – Szeged vonalban még élénk lesz a délkeleti szél.

Éjjel keleten további esőre kell számítani. Nyugaton, délnyugaton felszakadozik, csökken a felhőzet.

Legvalószínűbb folytatás

Kedden helyenként kisüt a nap, de eleinte északkeleten, majd később délnyugaton kevés eső is előfordulhat, és ezeken a helyeken valószínű tartósabban felhős idő.

Szerdán délnyugat felől ismét mediterrán ciklon érkezik, egyre többfelé esővel. Északkeleten viszont napsütés valószínű. Élénk, délnyugaton erős keleti szél támad.

Csütörtökön reggel, délelőtt még sokfelé esik. Északnyugatira fordul, hidegebb levegőt hoz a gyengülő erejű szél. Az északi hegyekben átmeneti havas eső, hó is eshet. A déli órákat követően már jelentősen gyengül a ciklon, vékonyodni kezd a felhőzet, de alapvetően még felhős idő lesz jellemző, elvétve szemerkélésekkel, szitálásokkal.

Az időjárás változékonysága, előrejelezhetőségének bizonytalansága az ezt követő napokban is megmarad, egészen a hétvégéig.

Szombaton és vasárnap is erősen felhős, párás időre lehet számítani. Elszórtan valószínű zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton 0 és plusz 5, vasárnap mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul. Napközben mindkét nap plusz 4-9 fokig melegszik a levegő.

Biometerológia

Vasárnap fokozódó melegfronti hatásra számíthatunk. Változóan felhős-napos, enyhe időre számíthatunk, az északkeleti országrész kivételével erős délkeleti széllel. Időnként viharos lökések is fokozhatják az ingerlékenységet. Esernyőt a nap folyamán nem kell magunkkal vinni. A frontra érzékenyeknél fejfájás és álmosság érzet jelentkezhet. A fokozottabb melegfronti hatás a nyugati országrészben várható, északkeleten ez nem lesz számottevő mértékű.

Hétfőn egy ciklon és annak melegfrontja alakítja időjárásunkat. Az ország jelentős részén esőre kell számítani. A frontra érzékenyeknél fáradtság, álmosság érzet jelentkezhet. Érdemes a nap folyamán egy-egy kávét, vagy más koffein tartalmú italt elfogyasztani a frissességünk megőrzése érdekében. Célszerű esernyőt vinni magunkkal. A jelentősebb csapadék a középső országrészben valószínű, másutt csak kisebb esőre van inkább esély. Kissé csökken a hőmérséklet, de enyhe marad az idő. Ennek megfelelően öltözködjünk.

Forrás

figyu

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.