Íme 5 ok, miért vezessük be az eurót!

Magyarországnak, a gazdaságnak és az állampolgároknak is sokkal jobb lenne, ha mihamarább bevezetnénk az eurót. Ezt a folyamatot azonnal el kellene kezdeni, hiszen sokkal több előnye volna, mint hátránya, ha mi magyarok a közös európai fizetőeszközt használnánk. Az  Együtt vasárnap közleményben állt ki az euró és fogalmazásuk szerint Európa mellet,  mert ez a feltétele egy erős és versenyképes Magyarországnak.

 1 Szorosabb együttműködés Európával

Az Európai Unió a következő években kettészakadhat. Az eurót használó magországokra, és arra a perifériára, ami valamennyire még csatlakozik Európához, de nem vesz mindenben részt. Aki kimarad az eurózónából, az lemarad az egyre szorosabb európai együttműködésből is. Ha kimaradunk a mag-Európából, akkor a kontinensünket érintő valóban fontos döntésekből is kimaradunk. Sőt, ott sem lehetünk „az asztalnál”, amikor ezek a döntések születni fognak. Így pedig a magyar érdek biztosan nem fog érvényesülni.

 2 Kicsi és nyitott gazdaság vagyunk

A pénzügyi sokkoknak különösen ki van téve egy olyan kicsi és nyitott gazdaság, mint a miénk. Láttuk a legutóbbi válság alatt is, mennyire sérülékeny is Magyarország, de egy 340 milliós valutaövezet tagjaként a pénzügyi rendszerünk sokkal biztosabb helyzetben lenne. A vállalkozásoknak arra van szükségük, hogy kiszámítható környezetben, a beszerzési és az eladási áraik árfolyamváltozás okozta hullámzásától függetlenül működhessenek.

 3 A magyar gazdaság már összefonódott Európával

Ha megnézzük, kikkel és mennyit kereskednek a magyarok, hova exportálunk és honnan importálunk, akkor még európai szinten is kiemelkedően magas, hogy mennyire erősen támaszkodunk az eurózónára. És ez így van jól, se gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból is káros mindent körbeutaztatni a fél világon. Lehet persze keleti, déli vagy marsi nyitást meghirdetni, érdemi változást eddig nem ért el a kormány ebben. Bár néhány Fidesz-közeli cég biztosan sokat keresett. Ha sokat kereskedünk, és a partnereink meghatározó része eurót használ, akkor nekünk is érdemes inkább az eurót használni.

 4 Átváltási költségek

Ha már a cégek amúgy is eurót használó cégekkel kereskednek, ha már mi is olyan helyre utazunk, ahol euróval fizetnek, akkor rengeteget spórolhatnánk azzal, ha nem kéne folyton az átváltással bajlódni, a változó árfolyamok miatti kockázatok pedig megszűnnének

 5 Szerinted a forint versenyelőny? Tényleg alacsony béreket akarsz?

Akik azzal érvelnek, hogy nekünk jó, hogy a forintot leértékelhetjük, és így szerezhetünk versenyelőnyt az eurót használókkal szemben, azok valójában azt mondják, hogy nekünk az egyre alacsonyabb béreinkkel kell versenyezni a nyugati országokkal. Ha így teszünk, akkor sosem fognak emelkedni a magyar bérek, akkor sosem fog annyit érni a magyar fizetés, mint a nyugati, sőt, el is vágjuk magunktól a fölzárkózás lehetőségét is.

Fejeződik be az Együtt közleménye

Az Együtt a tettek mezején – mondták, teszik

Bajnai Gordon is szerepet vállalt az Együtt kampányában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük