Simicskátlanították az Indexet

Már nem Simicska Lajos régi embere, Tóth Marianna annak a cégnek a vezérigazgatója, amely az Index hírportált tulajdonló alapítvány mögött áll. A részvénytársaság elsőszámú vezetője Spéder Zoltán egyik bizalmi embere, a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor lett.

Az Index tulajdonosa egy ideje a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA). Az alapítványt pedig a NP Nanga Parbat Zrt. hozta létre, vagyis ez a vállalat áll az Index-tulajdonos szervezet mögött. Az NP Nanga Parbat Zrt. vezérigazgatója az a Tóth Marianna volt, aki túlzás nélkül Simicska Lajos régi, bizalmi embere. Tóth ugyanis majdnem két tucat Simicskához köthető cégben bukkant fel csaknem két évtizede.

A nyári uborkaszezon közepén azonban ez megváltozott: július 10-én felmentették tisztségéből Tóth Mariannát, és az új vezérigazgató a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor lett – derül ki a cégadatbázis irataiból, így Tóth „felmentvényéből”, a részvényesi határozatból és Ziegler posztot elfogadó nyilatkozatából.

A vezérigazgató-cserét

ugyanakkor a cégbíróság egyelőre nem jegyezte be, az utolsó elérhető verzióban ez „bejegyzés alatt” megjegyzéssel szerepel. Ezzel egyidőben az Indexet tulajdonló alapítvány mögötti cég alapszabályát is módosították a nyáron, első látásra formális változások történtek, áttértek például egy más formátumra, és bevették az első részvényes nevét az okiratba.

A változásról a zrt. egyedüli részvényese, a portálhoz és Spéder Zoltánhoz régóta kötődőként Bodolai László döntött. A médiajogász Bodolai egyben az alapítvány kurátora és az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke.

Bodolai a hvg.hu-nak megerősítette, hogy egyedüli részvényesként lecserélte Tóth Mariannát a vele és Spéderrel is régóta jó viszonyt ápoló Ziegler Gáborra, de ennek indokait nem árulta el.

Július elején Simicska Lajos látványosan és egyértelműen kapitulált: valamennyi üzleti érdekeltségét – így saját és családja tulajdonában lévő építőipar, mezőgazdasági, média-, közterületi reklámpiaci és vagyonkezelői üzleti részét – Nyerges Zsolt vette át.

Miután Simicska kiszállt, felerősödtek a találgatások arról, hogy mi lesz az Index sorsa

Bár az alapítványi formára hivatkozva többször is a hírportál teljes függetlenséget hangoztatták, több jele is volt Simicska jelenlétének.

A hvg.hu névtelenséget kérő, Spéderhez közeli forrása szerint a vezérigazgató mostani lecserélése akár a „simicskátlanítás” jele is lehet. Ugyanakkor azt nem tudni, mi volt ennek az ára, de pár hete felerősödtek a találgatások, sőt, még konkrét számokat is hallottak arra nézve, mennyi volt Simicska lelépési pénze az Index esetében.

Az pedig kérdés, hogy a totális NER-össztüzet megtapasztaló Spéder milyen érdekek mentén lép a jövőben.

A hvg.hu-nak több névtelenséget kérő, az üzletemberhez közeli forrás korábban azt mondta: Spéder pontosan tudja, hogy a kormánykritikus, nagy eléréssel bíró Index gyakorlatilag olyan, mint egy „életbiztosítás”. Volt, aki egyenesen úgy emlegette, mint az utolsó tényezőt, amiért még „nem tudták kicsinálni” az Orbán Viktorhoz egykor oly közel álló üzletemberből valóságos páriává konvertálódó Spédert.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

EBESZ: aggasztó precedenst teremt az Index újságírójának elítélése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük