Indul az új parlament munkája

Megjelent a köztársasági elnök határozata, amely szerint Áder János a palament alakuló ülését május 2-a 11 órára hívta össze. Magyarország Alaptörvénye szerint a köztársasági elnöknek az Országgyűlés alakuló ülését az országgyűlési képviselők választását követő harminc napon belüli időpontra kell összehívnia.

Orbán újabb felkérése

Bár az államfő közleményében nem szerepel, de a választás egyértelmű eredményére tekintettel Áder János vélhetően a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét, Orbán Viktort kéri fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. Az alakuló ülésen ráadásul elég lenne a képviselők több mint felének a szavazata, de Orbán Viktornak kétharmados a támogatottsága, így május 2-án ötödször is miniszterelnöknek választják.

A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart. Szintén az alakuló ülésen választják meg – az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján – titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után.

Az alakuló „táncrendje”

A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg. A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be. Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek. A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról. Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

Az április 3-ai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett, a DK-ból, a Jobbikból, az LMP-ből, az MSZP-ből, a Momentumból és a Párbeszédből álló tömörülés 57 mandátumot, míg a Mi Hazánk 6 mandátumot. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

(Képünk illusztráció)

Írta meg a Blikk.

Voks 2022

 

One thought on “Indul az új parlament munkája

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük