Ingázó ápolókkal pótolja az ajkai kórház a felmondott nővéreket

Székesfehérvárról és Budapestről ingáznak ápolók, hogy pótolják az ajkai kórház intenzív osztályán a felmondott nővérek műszakjait. Szülészeti és sürgősségi osztályról is irányít át dolgozókat a kórház.

Egy külsős cégen keresztül érkeztek „bérnővérek” Székesfehérvárról, részben ezzel igyekszik kezelni a kialakult, nehéz helyzetet az ajkai kórház vezetése – mondták el a 24.hu-nak nevük elhallgatását kérő, az egészségügyi intézmény belső ügyeit jól ismerő források. A gondot az okozza, hogy a nyár folyamán felmondtak az ápolók az ajkai kórház intenzív osztályán; vannak, akik még a felmondási idejüket töltik, de az is lejár szeptember végén.

Az ajkaiszo.hu portálnak név nélkül nyilatkozott az egyik felmondott nővér, azt mesélve, hogy volt kollégái közül van, aki külföldre megy, van, aki háziorvos mellé szegődik el, van, aki a veszprémi kórházba megy dolgozni, megint más a szociális szférába vonul vissza, többen az Ajkától 20 kilométerre lévő Farkasgyepűn működő tüdőgondozó intézetet választották, és a 8 felmondott ápolóból talán csak egy, akit a kórház meg tud győzni arról, hogy gondolja meg magát.

Budapestről is utaztattak ápolókat Ajkára és hozták őket vissza a műszak végén

A Jako Rescue Kft.-nek ez a profiljába, azt írják magukról a Facebook-oldalukon (honlapjuk nincsen), hogy magyarországi kórházak humánerő-optimalizálásával foglalkoznak. A neten is vannak olyan álláshirdetések, amelyeknél ez a cég keres másod- vagy főállásba különféle szakasszisztenseket, budapesti vagy Bács-Kiskun megyei kórházak számára, kiemelt bérezést ígérve.

A 24.hu forrásai szerint könnyen bérfeszültséget okozhat Ajkán a „bérnővérek” érkezése, mert alighanem több pénzért vállalják az utazást (Székesfehérvár nagyjából 80 kilométerre van Ajkától, Budapest 150 kilométerre) és a tűzoltást, mint a kórházban régóta dolgozók.

Minden a látszatról szól

Az, hogy az új emberek érkezésével nem rendeződött megnyugtatóan a kórház helyzete, egy ott dolgozó nővérnek az Ajkaiszo.hu-n megjelent drámai írásából derül ki. Látszat, minden a látszatról szól – írta februárban elkeseredve.

„Mi mosolygunk és robotolunk, 2 percnél többet alig engedhetünk meg a betegeknek, ha telt osztály van. Egy átlagos napon jó, ha van két szakképzett nővér és egy segédápoló 30 javulásra váró betegre. 1-2 osztályon pedig a nyugdíjas „ex kollegát” hívják vissza, hogy „működő” osztály lehessen papíron legalább. Röviden ennyit arról, hogy bőven van nővér…”

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Minden ápoló felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük