Ínhüvelygyulladás!

Az irodai munkák, illetve az otthoni, egyre gyakoribb számítógép, mobiltelefon használat miatt az ínhüvelygyulladás évről évre több embert érint. Természetesen nem csak ezek miatt alakulhat ki a betegség, bármilyen monoton mozdulatsor okozhat ínhüvelygyulladást, de a legtöbb esetben ezek állnak a háttérben.

Kétféle ínhüvely gyulladás

Az ínhüvelyt egy speciális szövet, az ízületi hártya szegélyezi, mely folyékony anyagot, ízületi folyadékot választ ki. Ez teszi lehetővé az ínhüvely külső és belső rétegének egymáson történő siklását, az inak szabad mozgását. Ínhüvelygyulladás esetén ez a szabad mozgás korlátozódik, a hüvely külső és belső rétegei összedörzsölődnek, a mozgás korlátozottá és fájdalmassá válik.

Az ínhüvelygyulladásnak alapvetően két formáját különböztetjük meg – tudtuk meg  Dr. Moravcsik Bence Balázs . ortopédsutól, a Pesti & Budai Mozgásszervi magánrendelő tulajdonosától. Az egyik a heveny, vagy akut gyulladás, míg a másik a krónikus változat. Az előbbi hirtelen jelentkezik, erős fájdalommal, duzzanattal. Ez a kéz, alkar, csukló tájon jelentős nyomásérzékenységgel jár, míg az utóbbi sajgó érzéssel tér vissza újra és újra, a tünetek hasonlóak, de a krónikus gyulladás általában nem okoz akkora hirtelen fájdalmat. Ennek a formának a kiváltó oka legtöbbször a számítógép klaviatúra helytelen használatára vezethető vissza.

-Hogyan kezelik?

-Az akut és a krónikus gyulladás esetén a legfontosabb a gyulladás csökkentő kezelés. Ez lehet a gyulladt testrész rögzítése, valamint gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémek, tapaszok használata is. Szedhet a beteg továbbá gyógyszert, gyulladáscsökkentő készítményt is, általában 5-10 napig. A krónikus ínhüvelygyulladás esetén letapadnak az inak – ezért is tér vissza újra és újra – ilyenkor a gyógytorna, a masszázs esetleg a fizioterápia, lézeres kezelés lehet a megoldás. Az a cél, hogy az elakadást, a roppanást és a mozgáskorlátozottságot megszüntessék, ezért gyulladáscsökkentéssel, valamint a nyirokkeringés serkentését célzó fizioterápiával (gyógytorna, ultrahang, TENS – izom- és idegingerlő készülék) igyekeznek ismét lehetővé tenni az inak könnyű csúszását az ínhüvelyben.

Amikor már csak a műtét segít

-Előfordul az is, hogy a szakemberek már csak műtéttel tudnak segíteni a betegen?

-Igen, különösen akkor, mikor az úgynevezett „pattanó jelenséget” észlelik, azaz tulajdonképp egy csomó van az ínon a sorozatos gyulladások miatt. Kialakulhatnak olyan elváltozások, melyeknél nem lehet a letapadást föloldani például tornával. Előfordulhat ilyenkor, hogy a hajlítás, nyújtás esetén az ujj nem is nyúlik ki, vagy csak nagyon nagy fájdalom árán. Ilyenkor már csak a műtéti megoldás jöhet szóba.

-Mire készüljünk sebészeti beavatkozás esetén?

Annak, hogy a betegség ilyen súlyosra fordul több oka is lehet. A leggyakoribb, hogy a már korábban jelentkező tünetek észlelésénél a beteg nem kezeltette megfelelően a gyulladást, esetleg egyáltalán nem foglakozott vele. Előfordulhat ugyanakkor ilyen állapot kialakulása kellő odafigyelés esetén is, például genetikai okok miatt. Ez páciensenként változó, okozhatja egy tompa tenyérsérülés, esetleg összefüggésben lehet a cukorbetegséggel, a köszvénnyel és a reumás ízületi gyulladással is.

Dr. Moravcsik Bence Balázstól megtudtuk továbbá, hogy az ínhüvelygyulladással kapcsolatos műtéteket leginkább a már említett „pattanó ujj” tünetnél végzik. Az ín leszorításánál egy bemetszést végeznek. Annak a kis gyűrűnek a bemetszése, mely odarögzíti az inat a helyére. Ezáltal ez csomó okozta gond meg is szűnik, ez egy végleges megoldást jelent.

A beavatkozás egynapos, helyi érzéstelenítéssel végzik. Tehát nem kell befeküdni egy kórházba és kis megterhelést jelent a szervezetnek. Maga a műtét – megfelelő előkészítés után – mintegy 15 percig tart, utána a sebgyógyulás általában 7-10 nap. A műtött ujjakat egyből mozgatni kell, a fájdalom rögtön megszűnik.

Ganglion?

A másik ok, amiért műtét végeznek ínhüvelygyulladás kapcsán az a folyadék felszaporodása. Tulajdonképp egy tasak, úgynevezett ganglion alakul ki. Leginkább ez ízületeknél jellemző, de az ínhüvelynél is előfordulhat. Ez tulajdonképpen egy folyadékkal telt tömlő vagy jóindulatú ciszta. A felszaporodott folyadék nem tud felszívódni, s ezt műtét útján lehet gyógyítani. A tünete általában egy duzzanat csukló tájon az ínhüvely körül. Ha ez nem szívódik fel 2-3 hét vagy maximum egy hónap alatt, akkor érdemes sebészet segítségét kérni. Ezt ugyanúgy egynapos beavatkozással végzik, a gyógyulási idő is hasonló.

Az ínhüvelygyulladás legtöbbször a kézen jelentkezik, de más testrészeken is előfordulhat. Például a boka körül a lábon is lehet, túlterhelés miatt. Ezekben az esetekben nem szokott műtét szükségessé válik.

Kapcsolódó

Önnek jár? Itt van az ingyenes influenza elleni oltásra jogosultak teljes listája!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük