Inotai András szerint a válságkezelésbe bukik bele Orbán Viktor és rendszere

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn mutatta be a gazdaságvédelmi akciótervet, mellyel a kormány a állítása szerint legalábbis a munkahelyeket és a magyarországi vállalkozásokat kívánja megvédeni, korábban is hangoztatott céljainak megfelelően. Az erről folyó vitáról a Városi Kurír több megközelítésben már beszámolt. Alább Inotai András professzor idevágó interjúját szemlézzük.

Felmérhetetlen Orbánék felelőssége

A közelmúltban interjút adott a 168 órának Inotai András közgazdász. Úgy gondoljuk érdemes összevetni az általa mondottakat azzal, amit tegnap a kormányfő bejelentett.

A professzor szerint felmérhetetlen Orbán Viktor és körének felelőssége. A társadalom megosztása nem tíz éve kezdődött, amikor először szerzett a Fidesz kétharmados többséget a parlamentben, hanem már 2002-ben, az elvesztett választás után:

“Akkor hangzott el, hogy a haza nem lehet ellenzékben, és azóta tekintenek ellenségnek mindenkit, aki nem támogatja a vezért. Mindvégig egyetlen cél lebegett Orbán szeme előtt: a hatalom megszerzése és megtartása. Ez vezetett a társadalom végleges megosztásához. Most azonban, a koronavírus fenyegetésekor visszaüt a politikája. Hiába hirdet a miniszterelnök összefogást, ez éppen miatta lehetetlen. Hiteltelenné vált, hiszen soha nem volt hajlandó se együttműködésre, se kompromisszumokra.”

Elszalasztott lehetőség

A professzor szerint, 2010 után páratlan esély kínálkozott a modernizációra. A nemzetközi és a hazai környezet jelentős fellendülést tett volna lehetővé:

“Az ország ugyanis ellenállóbb lehetne, ha a gazdaság versenyképes lenne, kiépült volna a politikától független, de nemzetközileg is versenyképes magyar kis- és középvállalati ipari és szolgáltatási struktúra. Mindemellett pedig a társadalom megbízna a politikai vezetőkben. Az esélyt eljátszották. Csak a haveri oligarchia kiépítésével foglalkoztak.”

Magyarország végletesen sebezhető.  Orbánék azzal kérkedtek például, hogy az uniós országok közül hazánkban a legnagyobb, ötszázalékos a növekedés :

” Csak azt felejtették el megemlíteni, hogy közben több mint öt százalékkal leértékelődött a forint, vagyis euróban mérve nem nőtt az egy főre jutó jövedelem. E tekintetben az uniós átlag 70 százaléka alatt vagyunk, és a magyar társadalmi termék is az uniós tagállamok 0,8 százalékát jelenti.” /……. / “Egy Potemkin-rendszer épült az autóiparra, valamint nagyrészt az unió által finanszírozott és keményen túlárazott infrastrukturális, valamint építőipari- ingatlanpiaci vállalkozásokra alapozva. Most pedig összeomlik az egész, ráadásul az egyoldalú függőség ezt a folyamatot felgyorsítja. Ennek sajnos mindannyian a kárvallotai vagyunk, nem csak azok, akik ezért felelősek.”

Mi lett volna ha…

Meglátása szerint a Fidesznek mindig szerencséje is volt. Amikor először kormányra kerültek, 1998-ban, a Bokros-csomag eredményeként konszolidált gazdaságot vettek át. Ha 2008-ban ők vannak hatalmon, a pénzügyi válság nemcsak a vezetőt, hanem egész pártját is elsodorta, maga alá temette volna:

“A Bajnai-kormány sikeres válságkezelésének is köszönhették, hogy 2010-ben kétharmados többséget szerezhettek, majd utána még két alkalommal. Az utóbbi tíz év bebizonyította, hogy mennyit értenek a gazdasághoz és mit tartanak fontosnak. Most valóban válságot kellene kezelniük, de ehhez nem értenek. Ebbe fognak belebukni. Amihez hozzájárulhat, ha hazatér a mintegy 500 ezer magyar jelentős része, aki messze nemcsak anyagi megfontolásból, hanem a kedvezőtlen vagy éppen káros társadalmi-politikai légkör miatt is hagyta el az országot az utóbbi tíz évben. Ők robbanótöltetet jelenthetnek a hatalommal szemben.”

Inotai professzor meggyőződése, hogy ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy fenntartsuk a társadalom életképességét, szolidaritását, kohézióját. Egy idő után lehet majd a gazdasággal is foglalkozni, itt is hatalmas mentőcsomagra lesz szükség, de most, amikor minden leépül, a társadalommal kell elsősorban törődni:

“Nem kérdéses, hogy a sporttal, idegenforgalommal, kormányzati építkezésekkel kapcsolatos összes presztízsberuházást le kell mondani, továbbá sokmilliárdos költségvetési tételeket kell átcsoportosítani nem utolsósorban a társadalom tudatát tovább mérgező kormányzati kommunikációból a társadalom fizikai és mentális állapotát javító területekre. Ezt már számos ország megtette, több esetben a politikusok és kormányzati vezetők fizetésének jelentős csökkentésével. Ilyen társadalmi szolidaritásvállalásáról a magyar milliárdosok esetében még nem tudunk.”

Kulcsfontosságúnak tartja, a társadalom felkészítését a válságkezelés költségeire. A magyar társadalom nagyon rossz mentális állapotban találkozik a kihívásokkal:

” A hatalomgyakorlás elmúlt évtizedében alkalmazott központi eszközök, nevezetesen a gyűlöletkeltés, a sorozatos ellenségkeresés, a társadalom egyes csoportjainak mesterséges szembeállítása alapvetően és veszélyes szintre növelték a bizalmatlanságot és aláásták a szolidaritást. Le kell vonni a tanulságokat, hogy ne a gyűlölet és az ellenségkeresés határozza meg a jelenünket, és főképpen ne a jövőnket, hanem a felelős gondolkodás és az együttes cselekvés.”

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

9 hozzászólás

 • Avatar
  2020.04.08 - 02:34
  Közvetlen hivatkozás

  Jól összegyűjtöttétek a cikkeitekben az összes magyarellenes kommunista beteg agymenéseit. Ennyi baromságot miért firkál le Vörös Kurvir?

  Válasz
  • Avatar
   2020.04.08 - 10:15
   Közvetlen hivatkozás

   Húúú de okos vagy Zozo, doktoráltál politikából és gazdaságtanból? Az ilyenek mint te csak azt ismételik, amit a vezír mond. Oszt mennyiért? Ez a foglakozásod? Ilyenkor sem ér utól a válság. Diploma nélkül is okosakat mondasz, azt hiszed. Istenem védj meg minket a tudatlanoktól, akik okosnak hiszik magukat.

   Válasz
  • Avatar
   2020.04.08 - 13:05
   Közvetlen hivatkozás

   Hiába jár a szád az ellenzék ellen, a járvány végén úgy el lesztek söpörve, hogy hírmondótok sem marad! A rablók, tolvajok a maradék életüket, vagy nagy részét börtönben töltik, teljes vafyonelkobzással! Ezek után majd lehet pampogni!

   Válasz
  • Avatar
   2020.04.12 - 06:42
   Közvetlen hivatkozás

   Valami ütösebb érvet esetleg? Arra, hogy mi valótlant állított a professzor úr! A magyarellenes komcsizás emlegetése nem igazán helyes érveleés!

   Válasz
 • Avatar
  2020.04.08 - 10:45
  Közvetlen hivatkozás

  Jószándékú elemzés, de ez már kevés!! Kérni, javasolni, hogy Orbán változtasson ??? A dühöt, felháborodást, ami legtöbbünkben dolgozik, csak radikális változtatással lehet levezetni. És ezt a változtatást nem a fideszes dögvész fogja vezényelni, hanem a törvény, a bíróságok és a vége hosszú börtönbüntetés és vagyonelkobzás kell legyen. Ezt már nem úszhatják meg, élen a köpcössel!!!

  Válasz
 • Avatar
  2020.04.08 - 13:07
  Közvetlen hivatkozás

  Hiába jár a szád az ellenzék ellen, a járvány végén úgy el lesztek söpörve, hogy hírmondótok sem marad! A rablók, tolvajok a maradék életüket, vagy nagy részét börtönben töltik, teljes vagyonelkobzással! Ezek után majd lehet pampogni!

  Válasz
 • Avatar
  2020.04.08 - 22:55
  Közvetlen hivatkozás

  Ez a kormány nem tud megbukni, mert 10 év óta nincs klasszikus értelembe vett kormányzás, ergo nincs kormány se. Ugyanúgy ahogyan a hazai foci se tud már megbukni. Ez a kormány soha nem fog lemondani, mert saját tevékenységét folyamatosan kiválónak ítéli meg, így ilyen módon se várhatjuk megbukását. A kormányt választással nem lehet leváltani, mert a népesség jelentős többsége a hatalom által eluralt. Egy lehetőség maradt a rendszerváltásra, amihez viszont az ellenzék politikusai nem feltétlenül elhivatottak és érettek!

  Válasz
  • Avatar
   2020.04.12 - 09:50
   Közvetlen hivatkozás

   A rendszer újraváltás bekövetkezik, az ellenzéktől függetlenül. Az éhes ember tör, zúz és ez okot ad a tejes terrorra. Hogy a nép ezt hogyan reagálja le, az kiszámíthatatlan. Kérdés, hogy egyáltalán elmúlik e a vírus, vagy itt lesz velünk, mí a tudósok nem találnak gyógy módot. És akkor megvalósul Orbán álma, visszatér Horthy Magyarországa, csak tbc helyett a C19 fog pusztítani.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük