Irán: dühödt tüntetések, egyre több halott

Hatodik napja követeli a kormány és a vallási vezetők lemondását a lakosság Iránban. Sok helyütt összecsapnak a rendőrökkel, kormányépületeket, rendőrörsöket rohamoznak meg a tüntetők. Húszhoz közelít a halottak száma.

Hétfőn egy tüntető lelőtt egy rendőrt, és megsebesített három másikat, amikor vaktában tüzet nyitott egy demonstráción az egyik nagyvárosban.

Keddre virradóra a gadaridzsáni és az iszpeháni tüntetésen is többen meghaltak – tudósított a helyi média.

Vasárnap 13 halottat jelentettek a hatóságok Iránban, ahol a lakosság azzal vonult utcára, hogy elege van a gazdasági nehézségekből és a kormányszíntű korrupcióból.

Az államfő, Hasszán Róhani arra figyelmeztette a tiltakozókat, hogy kritikával élni van joguk, de a romboláshoz nincs, és aki ezt teszi, a biztonságiak kíméletlen fellépésére számíthat.

Eközben szerveződnek a kormányt, illetve a legfőbb vallási vezetőt, Hámenei ajatollahot éltető felvonulások is. Hétfőn Zanjanban és Takesztánban is ezrek demonstráltak a hatalom mellett, míg más településeken rendőrörsöket, kormányépületeket rohamoznak meg, és csapnak össze a biztonságiakkal a tüntetők.

A perzsa állam második legnagyobb városából, Meshedből múlt hét csütörtökön indult és mostanra országossá vált megmozdulás az elmúlt évtized legnagyobb ottani lakossági tiltakozása. Legutóbb 2009-ben, az ultrakonzervatív elnök, Mahmúd Ahmadinezsád vitatott újraválasztása váltott ki hasonló mértékű  indulatot Iránban.

Moszkva szerint belügy, Washington szerint közügy az iráni tüntetéshullám

Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő sarkosan fogalmaz, a nyugat-európai politikusok és az orosz diplomácia óvatosan kommentálja az irániak tiltakozását.

A nemzetközi közösség kulcsfigurái egymás után szólalnak meg a napról napra véresebb iráni tüntetéshullám láttán.

A washingtoni civilek transzparensei az iráni tüntetőkkel vállalt szolidaritást hirdetik, ahogyan az amerikai elnök is mellettük foglalt állást mondván, hogy Teherán minden szempontból leszerepel dacára annak a lehetőségnek, amelyhez az Obama-adminisztráció által tető alá hozott, szerinte rémes egyezség révén jutott. Az irániak régóta kénytelenek elnyomás alatt élni – folytatta -, betevő falatra és a szabadságra egyaránt éhesek. “Irán gazdagságával együtt ugyanis az emberi jogokat is elrabolták tőlük. Úgyhogy itt az idő a változásra” – tette hozzá Donald Trump.

Az izraeli kormányfő még messzebbre megy. Benjamin Netanjahu szintén méltatta az irániak bátorságát, amellyel szabadságukért és az igazságért harcolnak. Szerinte szomorú, hogy számos európai kormány némán szemléli az eseményeket, ahogyan fiatal, hősiesen küzdő perzsákat a nyílt utcán ütlegelnek. Ez nem helyes – tette hozzá az izraeli kormányfő videóüzenetében.

Brüsszel, Berlin és London a közrend helyreállítását, a civilek szólásszabadságának biztosítását, mielőbbi párbeszédet sürgetnek Iránban.

Az orosz diplomácia Irán belügyének tekinti a lakosság kormányellenes megmozdulását, és reményét fejezi ki, hogy Teheránnak sikerül elkerülnie a vérontást.

(Forrás: Euronews)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük