Irány a vakcina – a legbiztosabb védekezés az oltás

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen – mondta Duda Ernő virológus, immunbiológus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Ennyi az annyi

A szakértő erre példaként hozta, hogy a feketehimlő volt a világ egyik leghalálosabb betegsége, de mára sikerült kiirtani az oltások segítségével; az egész bolygóra kiterjedő vakcináció annyiba került, mint öt vadászrepülőgép.
“Tehát ez mutatja, hogy egy rendkívül kis összegből egy olyan járványt sikerült eltakarítani a Földről, amelyben korábban százmilliók haltak meg” – emelte ki.
Kitért arra is, a koronavírus kapcsán nincs értelme nyájimmunitásban gondolkodni, mert nem alakul ki a kellő mértékű védettség a fertőzésen átesettek között. A nyájimmunitáshoz a lakosságnak körülbelül a 60-90 százalékát kell, hogy megfertőzze egy adott kórokozó, de ez a SARS-CoV-2 koronavírusnál nagyon sok halálesettel járna, ezért sem járható út.
A koronavírus esetében a most kifejlesztett ellenanyagok valószínűleg hosszú évekig hatásosak lesznek, mivel a kórokozó genomja meglehetősen stabil az úgynevezett hibajavító enzim miatt, amely megtalálható bennük. Az influenzavírus ezzel szemben arra építi a stratégiáját, hogy könnyedén mutálódik, ezért minden esztendőben újfajta vakcinára van szükség ellene – tette hozzá Duda Ernő.

<<FRISS HÍREINK!>>

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós igehirdetésen

a sorosozás, és migránsozás mellet szót ejtett a járvány helyzetről, és az ország átoltásának megkezdésének tervéről is.

A jövő héten indul az előjegyzés interneten és levélben az oltásokra . Az oltási tervet hetekkel ezelőtt kidolgozták- idézi a kormányfőt a pénzcentrum majd így folytatja: Egyrészt a tömeges oltásnak van forgatókönyve, de előtte elmondása szerint december-január környékén jóval kevesebb vakcina várható, mint ahányan szeretnék magukat beoltatni. Ezért az egészségügyi dolgozókat és a sérülékeny csoportokat előre kell venni – tette hozzá. (Városi Kurír)

vakcina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük