Ez maga a téboly: Trump fölfegyverezné a tanárokat

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta szerdán diákok egy csoportját, köztük a múlt heti floridai iskolai lövöldözés túlélőit, az áldozatok szüleit, tanáraikat. A vendégek között voltak két korábbi – az 1999-ben a coloradói Columbine városában és a 2012-ben a connecticuti Sandy Hook iskolájában elkövetett – iskolai lövöldözések túlélői is.   

Volt, aki zokogott, volt, aki dühöngött

Az amerikai sajtó által drámai hangulatúnak leírt találkozón néhány diák a könnyeivel küszködve, mások zokogva, megint mások dühös hangon kérték az elnököt, hogy cselekedjék az iskolák biztonságossága érdekében, támogassa a fegyvereladások további szigorítását. Az egyik édesapa, Andrew Pollack – akinek 18 éves kislánya a múlt héten a parklandi lövöldözés 17 halálos áldozatának egyike volt – felállt, és így fordult Trump elnökhöz: „tessék rendbe tenni a dolgokat! Elegem van!”. Egy másik szülő, Nicole Hockley, aki a 2012-ben Sandy Hook általános iskolájában elkövetett mészárlásban veszítette el akkor hatéves kisfiát, kérlelő hangon szólt az elnökhöz. „Ön ma életeket menthet meg, kérem, ne szalassza el a lehetőséget!”. A 18 éves Samuel Zeif, aki a múlt heti vérengzés egyik túlélője, könnyek között panaszolta: nem érti, miért lehet oly könnyen félautomata lőfegyvereket vásárolni?!

Valószínűleg emelik a fegyvervásárláshoz előírt életkort

A meghívottak karéjában ülő Donald Trump – miután végighallgatta a diákokat, szülőket, tanárokat – elmondta, hogy mélyen együttérez és együtt gyászol velük. Majd arról beszélt, hogy igenis, vannak lehetőségek az erőszak megfékezésére. Kifejtette, hogy támogatná tanárok és iskolai alkalmazottak fegyvertartását, mert ezzel megakadályozhatók lennének a lövöldözések az oktatási intézményekben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanárok fegyverekhez juttatása csakis akkor „működne”, ha felhasználóik tudják, hogyan kell kezelni a tűzfegyvereket. Az elnök úgy vélte, hogy ha a parklandi iskola egyik sportedzőjének, aki megpróbálta megállítani a lövöldöző Nikolas Cruzt, lett volna fegyvere, akkor sikerülhetett volna elejét venni a tömegmészárlásnak. Az edző egyébként a halálos áldozatok egyike volt.

Donald Trump hangsúlyozta azt is, hogy Nikolas Cruzt „már korábban, többször is el kellett volna csípni”, mivel nem volt titok, hogy mentális betegséggel küszködik. Csakhogy ha valakinél meg is állapítanak ilyen betegséget, „nincsenek megfelelő gyógyító intézmények, ahol kezelhetnék” – tette hozzá Trump.

„Nagyon erősen figyelünk majd a fegyvereladásoknál a vásárló ellenőrzésére, és nagy súlyt helyezünk majd mentális állapotának alapos vizsgálatára” – szögezte le az elnök, kifejtve azt is, hogy valószínűleg emelik a fegyvervásárláshoz előírt életkort.

Szerdán a tekintélyes West Point katonai akadémia bejelentette: posztumusz hallgatói sorába fogadja a parklandi mészárlás egyik halálos áldozatát, Peter Wangot. A 15 éves diák ugyanis katonai pályára készült.

A fegyverlobbi szóvivője háborog

Szerdán este a CNN hírtelevízió szervezésében vitát tartottak a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról. A vitaest egyik vendége Marco Rubio, floridai republikánus szenátor volt, akiről köztudomású, hogy nem a korlátozott fegyvervásárlás és -tartás híve, és választási kampányának finanszírozásához hozzájárult az NRA (Országos Fegyver Szövetség) is. A kubai gyökerű szenátor azonban a heves – tapssal és közbekiabálásokkal kísért – vitában a korábbiaknál megengedőbb álláspontot foglalt el: egyetértett Donald Trump azon felvetésével, hogy fel kell emelni a fegyvervásárláshoz kötelezően előírt életkor határát 21 évre. Ugyanakkor elutasította az elnök másik javaslatát, amely a tanárok és az iskolai alkalmazottak felfegyverzéséről szól.

A késő esti órákban megnyilatkozott az Országos Fegyver Szövetség (NRA) is. Az egyszerűen csak fegyverlobbiként emlegetett szövetség szóvivője, Jennifer Baker leszögezte: mindenféle korhatáremelés „a törvénytisztelő állampolgárokat bünteti bűnözők gonosz cselekedeteiért”. A szóvivő hangsúlyozta azt is: a korhatár emelése megfosztaná a fiatal amerikaiakat az alkotmányban garantált fegyverviselési joguktól.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

One thought on “Ez maga a téboly: Trump fölfegyverezné a tanárokat

  • 2018.02.22 at 08:48
    Permalink

    Mélyen együttérzek a lövöldözés károsultjaival-túlélőivel ! Egy valamit leszögeznék , még mielőtt a fegyverviselési problémába bonyolódnék-nánk….Az , hogy ,,Amerika ” , az USA , így alakult…kezdetektől (!) -bárki -bármit is szólhat , mellette-ellene , ez ,az Ő ügyük , Ők élik , a maguk módján , a maguk alkotta törvények közt-akár megszegve azt….Ne feledjük- a hős vadnyugati filmekben -a valósághoz közeliekben-ott sem repült ki a colt egykönnyen a tokjából…de, ha igen , annak oka volt (!)-jobb esetben…! Korábban , az édesapám vadászott-megtanultam , megszerettem a fegyvereket , és tisztelni ,főleg (!)….Jelenleg nincs fegyverem , azaz , egy légpuska-zárt dobozban , csak én tudom kinyitni….Ja ! És ,nem kell hozzá engedély….nem mellékes ! Nincs tervben , éles lőfegyver beszerzés-mert :..,,ha egy pisztoly , a színpadon van , az , előbb-utóbb elsűl..”!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.