Ismét fellángol a légi terrorizmus, ez egy rossz vicc, vagy valami szörnyűség  kezdete?

Négy utasszállító repülőgéppel kapcsolatban kaptak az orosz hatóságok csütörtökön olyan névtelen figyelmeztetést, hogy pokolgépet helyeztek el a fedélzetükön – közölték hírügynökségek.

Valamennyi megfenyegetett járat belföldi

A fenyegetések egy Moszkva és Sziktivkár között közlekedő SSJ 100-as repülőgéppel, az Aeroflot légitársaság Moszkvából Omszkba tartó A-320-asával, a Rosszija légitársaság Szentpéterváról Szimferopolba tartó A-319-esével és az S7 légitársaság Vlagyivosztokból Novoszibirszkbe tartó A-320-asával kapcsolatban érkeztek.

Rossz vagy valami szörnyűség  kezdete?

A három járat végigrepülte útvonalát, az Aeroflot Omszkba repülő gépe azonban, fedélzetén 124 emberrel, kényszerleszállást hajtott végre Rosztov-na-Donuban. A gépeket a leszállást követően átkutatták, de robbanószerkezetet nem találtak rajtuk.
Kedden hasonló, később ugyancsak vaklármának bizonyult fenyegetés miatt egy Novoszibirszkből és egy Vlagyivosztokból az orosz fővárosba tartó repülőgépnek kellett útját megszakítva Permben, illetve Habarovszkban leszállnia. A fenyegető üzenetek e-mailben érkeztek.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön közölte, hogy az orosz szakszolgálatok keresik az utasszállítókat fenyegető személyeket.
Az orosz fővárosban egyébként csütörtökön hét kerületi bíróságot kellett kiüríteni bombafenyegetés miatt.

Oroszországban a hatóságok 2017-ben több millió embert kényszerültek evakuálni

A célpontok minden esetben nyilvános helyek, amiket a repülőgépekhez  hasonlóan, robbantásos merényletre figyelmeztető üzenetek fenyegettek. A riasztások – amelyeket akkor elsősorban a szíriai orosz katonai beavatkozással hoztak összefüggésbe -, hamisnak bizonyultak.

Fenyegetések tavaly januárban is érkeztek forgalmas intézményekbe, majd november 28-tól újabb masszív hullám kezdődött. Emiatt 2019 végén 1,1 millió embert kellett kimenekíteni.
A fenyegetések száma december 19-én érte el a tavalyi rekordot, akkor 170 ezer embert evakuáltak a moszkvai iskolákból, bölcsődékből, kórházakból, repülőterekről és metróállomásokról. A Megváltó Krisztus-bazilikát az előző év utolsó heteiben kilenc alkalommal kellett kiüríteni.
2020 januárjától a fenyegetések, amelyek eddig főleg forgalmas nagyvárosi intézmények, közlekedési és bevásárlóközpontok ellen irányultak, felújultak. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) öt külföldi e-mail-szolgáltató oroszországi hozzáférésének letiltásáról számolt be, amelyek ilyen üzeneteket közvetítettek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük