Ismét jelöltette magát Méhkerék elítélt fideszes polgármestere - Városi Kurír

Sorting by

×

Ismét jelöltette magát Méhkerék elítélt fideszes polgármestere

Három jelölt indul Méhkeréken a június 19-i, időközi polgármester-választáson, amelyet a korábbi polgármester kötelező lemondása miatt kellett kiírni a Békés megyei településen.

Hirdetés

Újra jelölteti magát Tát Margit (Fidesz-KDNP) lemondott polgármester

A Gyulai Törvényszék idén február 9-én jogerős ítéletben költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Tát Margitot, aki ezt követően lemondott polgármesteri tisztségéről. Az ügyben összesen nyolc vádlott a költségvetést 2013. szeptember és 2015. október között több mint 30 millió forinttal károsította meg a bíróság jogerős ítélete szerint.

Major Ágnes jegyző hétfőn az MTI-nek elmondta, Tát Margit állásfoglalást kért, hogy indulhat-e jelöltként, amire a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény vonatkozó passzusa alapján írásban válaszolt:

“az a személy, aki a szabadságvesztését nem +tölti+, hanem végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll, mind az országgyűlési képviselők választásán, mind a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választható. Az nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti”.

Hozzátette, méltatlanság kérdésében a helyi önkormányzatokról szóló törvény mondja ki, hogy méltatlan a tisztségére, “akit megbízatásának ideje alatt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek”.

Belügyminisztériumi állásfoglalás alapján az időközi választással új tisztség keletkezik

“Az állásfoglalás szakmailag megalapozatlannak tartja azt az álláspontot, hogy a méltatlanságot megalapozó ítélet hatálya +ciklusokon átívelő+ és ugyanazon ítélet alapján többször is megszüntethető a tisztség” – közölte Major Ágnes az MTI-vel.

Tát Margiton kívül két jelölt indul még a döntő többségében román nemzetiségűek lakta, mintegy kétezres lélekszámú településen: Gherman Sámuel és Gherasim Dániel, mindketten függetlenként.

A névjegyzékben 1772 választópolgár szerepel – olvasható az önkormányzat honlapján.

Tát Margit egy méhkeréki útfelújítást felügyel

Méhkerék

“Volt, aki megállított, és úgy is fogalmazhatok, konkrétan a szememre vetette, hogy „éppen” a Széles utcán készül új burkolat, azon az utcán, ahol én és a családom is lakunk. Erre neki és mindenki másnak is azt tudom mondani, ami a valóság. Amikor 2015-ben először benyújtottuk az önkormányzat pályázatát a Széles utcára, akkor még nem laktam itt, nem is volt ilyen tervünk. Akkor a kérelmünket elutasították, majd, amikor újabb kiírás jelent meg, mindenkinek egyértelmű volt, hogy a már előkészített pályázati anyagot nyújtjuk be újra, a meglévő tervekkel, felmérésekkel, költségbecsléssel. Tehát a Széles utca dolga egyáltalán nem függ össze azzal, hogy én ott lakom, vagy sem.”

Forrás: MTI

Bukarest a román-magyar határ szervezett gyalogos átkelésének gyanúja miatt vizsgálódik

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Ismét jelöltette magát Méhkerék elítélt fideszes polgármestere

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.