Kiemelt hírekKoronavírus

Isten tudja! Egyházi tallózó védőoltás ügyben

egyház

Maszkviselésre kéri a híveket a Magyarországi Református Egyház (MRE) az istentiszteleteken és az egyházi rendezvényeken, ezzel az egyház Magyarországon elsőként csatlakozott szervezett formában és egységesen a járvány elleni propaganda-küzdelemhez. Mi a helyzet néhány más egyház védekezési taktikájával?

Oltásra is buzdítanak

Az MRE zsinatnak elnökségi tanácsa az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében a súlyosbodó járványhelyzet miatt arra kér mindenkit, hogy az istentiszteleteken, illetve az egyházi és iskolai rendezvényeken viseljen maszkot. Arra is biztatnak, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg “önmaga és a környezete biztonságáért”.

Negatív hangok mindig vannak

Érdekes módon, már a koronavírus-járvány kezdetén megjelentek azok a hangok, amelyek szemükre vetették az egyházaknak azt, hogy nem szóltak eleget és elégszer az emberekhez. Pedig most lenne itt a hit ideje, most kellene az embereknek az iránymutatás, a jó szó -írta éppen egy éve az evangélikus.hu a témában.

“Mondjuk annak sokan örültek, hogy az istentiszteletek megtartásáról a gyülekezetek lemondtak és online térbe költöztek, már az elsőhullám idején is. Mások azt kritizálták, hogy az egyházak mégis túl gyorsan mondtak le az alkotmányban is foglalt szabad vallásgyakorlási jogukról, és tulajdonképpen a helyzet nem is indokolta volna a teljes bezárást.” – olvasható ugyanott.

A Hittani Kongregáció jegyzéke a Covid-19 elleni vakcina használata morális kérdéséről

Az oltás általában nem erkölcsi kötelezettség és ezért önkéntesnek kell lennie. Etikai szempontból az oltás erkölcsi elkötelezettsége nem csak az egyén saját egészségének a védelme, hanem a közjó biztosítása is. Azoknak, akik lelkiismereti okokból megtagadják az elvetélt magzatokból származó sejtvonalakból előállított vakcinákat, törekedniük kell arra, hogy más megelőző, profilaktikus eszközökkel és megfelelő magatartással ne váljanak a fertőzés terjedésének hordozóivá. Végül a jegyzék megállapítja, hogy a gyógyszeriparnak, a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek erkölcsi kötelessége annak a biztosítása, hogy az egészségügyi szempontból hatékony és biztonságos, valamint etikailag elfogadható vakcinák is hozzáférhetőek legyenek a szegény országok számára és ez ne legyen nekik megterhelő. Az oltásokhoz való hozzáférés hiánya egyébként diszkrimináció és igazságtalanságot okoz, mert arra ítéli a szegény országokat, hogy továbbra is egészségügyi, gazdasági és társadalmi szegénységben éljenek.

Nemcsak szabad, de kötelező is

A legtöbb rabbi nemhogy megengedi, de egyenesen vallási kötelezettségnek tartja az oltást. Ennek két oka van: egyrészt az, hogy vigyáznunk kell a saját egészségünkre, másrészt az, hogy mások elől el kell hárítanunk a veszélyt – írta az oltásokról szólva Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője.

Ugyancsak a témában ezt mondta megkeresésünkre Glitzenstein Sámuel, az újlpótvárosi Zsilip zsinagóga rabbija:

“A zsidóság szerint minden gyógyszert emberek találtak fel, de a lehetőséget ehhez az örökkévaló adta nekik. A zsidó vallás szerint a legfontosabb az élet védelme, így nem hogy megengedett, de egyszerűen kötelező is védened az egészséged, hiszen az élet szentség. Tehát, ha van egy injekció, vakcina, ami megmentheti az életet, azt nem hogy szabad, de kötelező is használni. Az elmúlt időszakban éppen ezért a rabbinátusok világszerte előírták a közösségeknek, hogy kötelező az oltást használni. “

Mindenkinek a személyes ügye

Miklovicz Attila, a szcientológus egyház társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy náluk nincs központi állásfoglalás az oltásokkal kapcsolatban, mindenki saját maga dönti el, hogy beadatja-e magának, vagy sem. Amit viszont nagyon komolyan vesznek, hogy a székházban mindig meglegyen két ember között legalább a két méter szociális távolság, valamint kötelező a maszk és a kesztyű viselete. E mellett két óránként takarítják a házat és minden éjszaka teljes fertőtlenítést is végeznek.

(A cikk a Respublika.hu-n folytatódik)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Dr. Falus Ferenc a negyedik oltásról – reggeli villáminterjú

Negyedik oltás – az utca embere (is) kitálal….

egyház

Szólj hozzá!