Itt a legújabb Kásler-botrány! – nem egy rossz vicc, hanem a valóság

Még ebben az évben, hála Kásler Miklós “szakminiszter” érzéketlenségének, végeszakadhat egy hat évtizedes magyar kulturális sikernek. A kulturális kormányzat vezetője ugyanis tettestársként közreműködik abban a drámai döntésben, amely egyetlen mozdulattal kirántja a szőnyeget az ország egyik legismertebb együttese, a Duna Szimfónikus Zenekar alól.

Nem kérem, ez nem egy rossz vicc, ez a valóság!

Május 31-gyel megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar, legalábbis erről kaptak értesítést december 23-án a zenekar tagjai Kásler Miklóstól – olvasható a Zene-Kar.hu oldalon. Tény, hogy akárcsak oly sok más kulturális projekt, így a zenekar helyzete is legalább húsz éve ingatag, de az utolsó percben valahogy eddig legalábbis,sikerült túlélniük az egymást követő kormányzatok nemtörődömségét, valaki, vagy valakik mindig megmentették a nagy múltú együttest. Most azonban úgy tűnik, tényleg “vége lehet a dalnak”. Hiszen most elvesztették eddigi otthonukat és próbatermüket, a Duna Palotát is, mert kikellet költözniük belőle, ahol ott eddig terembér nélkül próbálhattak, most viszont nem kevés pénzért kell új székhelyet bérelniük.

A zenekar eredetileg a Belügyminisztériumhoz tartozott, onnan pár éve az EMMI fennhatósága alá került, a minisztérium ettől kezdve  erőltette, hogy a Dunát vonják össze a MÁV Szimfonikusokkal, de a tervet végül elvetették,  pedig könnyen lehet, hogy mindenki jobban járt volna az összevonással.

“Tavaly ősszel aztán a minisztérium körlevelet küldött a szimfonikus zenekarok vezetőinek, arra kérve őket, hirdessenek próbajátékot és vegyék át a Duna muzsikusait. Az igazgatók azonban nem nagyon tudtak állásokat kínálni, sehol sem akadt betöltendő zenekari státusz, így ez az elképzelés is elhalt. Ilyen előzmények után érkezett a hír 2020. december 23-án arról, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter Alapítói Határozatában többek között arról döntött, hogy a Duna Szimfonikus Zenekar 2021. május 31-vel szűnik meg”

– írja a Zene-kar.hu.

Nesze semmi fogd meg jól Kásler módra

“A miniszter annyit felajánlottak a Duna Szimfonikusoknak, hogy ha egyesületként folytatják a munkát, az állami támogatásukat, 150 millió forintot továbbra is megkapják, a hangszerparkot pedig nekik ajándékozná a vagyonkezelő, ám még ez sem lenne elég arra, hogy a zenekar negyvenöt zenészének megmaradjon a főállása, hiszen a Duna Palotából való kiköltöztetésük miatt próbatermet és hangversenyhelyszínt kellene bérelniük, amivel együtt a bérekre nem maradna elég forrás: hogy az eddigi színvonal fennmaradjon, ahhoz pont háromszor ennyi pénzre lenne szükségük. Ezzel együtt a zenekar tervez a jövővel, már próbatermük is van, fellépni is bőven lenne hol, és abban is bíznak, hogy a közönségük nem hagyná el őket.”

Kásler Miklósról archívumunk szerint

kásler

2 hozzászólás

 • 2021.01.17 - 19:39
  Közvetlen hivatkozás

  Hogy dögölnél meg te alja szemét mocskos Kásler- minden tönkretesz ez rohadt banda, mikor lesz ennek már vége???? várjuk a 2022- es évet ,nektek már annyi– gerinctelen patkányok

  Válasz
  • 2021.01.17 - 20:54
   Közvetlen hivatkozás

   Mi köze van egy állítólagos egészségügyi tótumfaktumnak a Duna Palotához és a Duna Szimfonikus Zenekarhoz?? Tudjuk, hogy ő és a kormány a kultúrát nem szeretik, de azért a világhírű Magyar kultúrát nem lenne szabad tönkretenni! De tudjuk, hogy a Duna Palotát el akarják adni, mint sok más magyar nemzeti értéket! Ezt meg kellene akadályozni!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük