Itt a NER Medic! – NER tagoknak másik egészségügy jár, mint a pórnépnek?

Egy újabb NER- gyöngyszem: Közbeszerzésen keres szolgáltatót az állami ügynökség arra, hogy a hivatali dolgozókat várólista nélkül ellássák, ha pedig műtétre van szükségük, akkor a többi beteggel szemben kiemelt elhelyezést kapjanak. Az ügynökség szerint a dolgozók ezt béren kívüli juttatásként kaphatják, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő viszont úgy látja: a NER újabb rendszert épít tagjainak. Vette észre az Átlátszó.

Várólista nélkül!

“Kormányzati Informatikai Fejlesztés Ügynökség által foglalkoztatott közalkalmazottak és
munkavállalók számára csoportos szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás – beleértve a szolgáltatás megszervezését is – fedezetének nyújtása 12 hónapra.” Ezzel a nem túl izgalmas címmel hirdetett közbeszerzést az állami ügynökség július 16-án. Nem adtak túl sok időt, augusztus 5-ig lehetett pályázni, és már a bírálatnál tartanak.

A műszaki leírás szerint a biztosítás 300-330 főre szólna. A biztosító feladata az ügynökség “közalkalmazottjainak és munkavállalóinak a kockázatviselés hatálya alatti egészségbiztosítási szolgáltatásfinanszírozói fedezete”, ami az alábbi – az állami egészségügyi rendszerben elérhető – területekre terjed ki:

korlátlan számú, limit nélküli komplex járóbeteg szakorvosi ellátás megszervezése várólista nélkül, az időpont egyeztetéstől számítva legfeljebb 8 munkanapon belüli időpontra Budapesten, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Székesfehérváron.

Szükség esetén receptírással minimálisan az alábbi szakágakra: allergológia, angiológia, belgyógyászat, bőrgyógyászat, diabetológia, dietetika, endokrinológia, évente egyszer fogászati szűrés, fizioterápia, fül-, orr-, gégészet, gasztroenterológia, kardiológia (az egészségügyi szolgáltatás szükség esetén tartalmazza a szívultrahangot), neurológia, nőgyógyászat, ortopédia, proktológia, pullmonológia, radiológia (röntgen, ultrahang, mammográfia), reumatológia, szemészet és urológia.

No limit!

És ehhez jön még korlátlan számú diagnosztikai vizsgálat megszervezése, 8 napon belül, várólista és összegkorlátozás nélkül: nőgyógyászati citológiai vizsgálat, ekg, (nyugalmi, terheléses, holter, 24 órás vérnyomás vagy pulzus monitorozást), ultrahang (uh), röntgen (enterográfia, nyelésvizsgálat), mammográfia, doppler- illetve arteriográfos érvizsgálat, szűrő audiometria, audiológiai vizsgálat, dermatoszkópia, centrális csontsűrűség-vizsgálat (odm, dexa), allergiateszt bőrön illetve vérvétellel, biopszia illetve sejt- és szövettani vizsgálatok, endoszkópos-tükrözéses vizsgálatok (gasztroszkópia, kolonoszkópia, cystoszkópia), mri, ct, cardio-ct, pet-ct.

Ha a várólista nélküli szakorvosi ellátás, diagnosztika bajt jelezne, és Budapesten kórházba kerülnének, akkor az maximum 2 ágyas szoba lehet saját fürdőszobával, hűtőszekrénnyel, tévével, Wifi-vel. 24 órás egészségügyi tanácsadó vonal és központi elektronikus elérhetőség is feltétel, csakúgy, mint a korlátlan számú laboratóriumi vizsgálat megszervezése.

A kiírás szerint “a biztosítást igénybe vevők átlagéletkora jelenleg 42 év, de ez az adat a jelen beszerzés eredményeként megkötendő szerződés időtartama alatt folyamatosan változhat.” A területi megoszlás jelenleg az alábbiak szerint alakul: Budapest 87,6% Debrecen 4,2% Győr 1,3% Miskolc 1,6% Pécs 1,3% Szeged 1,0% Székesfehérvár 2,9%.

Párhuzamos ellátás épül

Sokan örülnének egy ilyen csomagnak, hiszen ezek a vizsgálatok az állami egészségügyben ugyan elérhetőek, de “halandóknak” sokszor csak sok-sok várakozással. A közbeszerzés nyertese ezt a problémát oldja meg. De Kunetz Zsombor szerint ez a megoldást mást is üzen. Az egészségügyi szakértő szerint a rendszer hasonló lehet a már működő Honvéd kórházhoz, ahol egyszerűen előre veszik az állami tisztviselőket, kormánytagokat.

Az látszik, hogy a NER párhuzamos ellátást épít ki a kedvezményezetteknek, ami egy állami szolgáltató esetében különös – lévén a szolgáltatások egyébként is elérhetőek

– kommentálta a közbeszerzést Kunetz Zsombor

Benne van az egész NER

A jelek szerint a kormány nem az egészségügy átalakításán dolgozik, nem azon, hogy színvonalasabb ellátást kapjanak a betegek, hanem létrehozza a maga párhuzamos rendszerét. Ezzel beismerve azt, hogy az állami egészségügy alkalmatlan feladati ellátására.
A NER tagoknak másik egészségügy fog járni, mint a pórnépnek, ahogyan ez már kormánytagok és az ügyészség esetében már így is van, ők várólista nélkül mehetnek különböző intézményekbe.
Kísérteties rendszer épül a szemünk előtt, a NER Tours után itt lesz a NER Medic is. Teszi hozzá a történethez saját oldalán a szakértő.

Az Átlátszó megkereste a pályázatot kiíró ügynökséget is

A Kormányzati Informatikai Fejlesztés Ügynökségtől azt kérdeztük, írja a portál, hogy a meglévő, állami egészségügyi szolgáltatásokon túl mi szükség az alkalmazottak ezen túli biztosítá­sára. Erre a hivatal azt válaszolta, hogy

“a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, mint béren kívüli juttatás az alkalmazottak körében, korábbi években végzett igényfelmérés alapján került megha­tározásra. A KIFÜ egészségbiztosításon túl béren kívüli juttatásként helyi tömegközlekedési támo­gatást biztosít alkalmazottai számára.”

Azt is írták, hogy ez szerintük “nem soron kívüli, hanem előjegyzés alapján történő szolgáltatást biztosít. A béren kívüli juttatás az alkalmazottak körében korábbi években végzett igényfelmérés alapján került meghatározásra”, és mindezt szerződés alapján járó bérjellegű juttatásként kapják majd a dolgozók.

Az Ügynökség lépése egyébként indokoltnak látszik: a közösségi oldalakon ugyanis egyre gyakrabban terjednek el fotók, amelyek tanúsága szerint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés igencsak döcögős mostanában. Fejeződik be a cikk.

NER

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Itt a NER Medic! – NER tagoknak másik egészségügy jár, mint a pórnépnek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük