Itt az ideje, hogy a sportolók bojkottálják az idei olimpiát!

Miközben egyre többen kritizálják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy nincs semmilyen (vész)forgatókönyve a nyári ötkarikás játékok meg, vagy meg nem rendezéséről, addig a NOB elnöke rendíthetetlenül kitart a tokiói olimpia változatlan körülmények közötti megrendezése mellett.

Négy hónappal az olimpia tervezett megnyitója előtt,

a világméretűvé vált koronavírus-járvány árnyékában be kellene látni, hogy ezt a „játékokat” nem lehet változtatás nélkül megrendezni. Ha egyáltalán lehet.

A koronavírus az egész világot megállította és új megoldásokra, rendkívüli intézkedésekre sarkallta. Az összes versenysorozatot felfüggesztették vagy egész egyszerűen az idei kiírást befejezettnek nyilvánították, például a jégkorong-bajnokságokat tekintve.

Az egyéni sportolók versenyei és ami még fontosabb valamennyi olimpiai kvalifikációs tornát, viadalt is elhalasztották. Ráadásul már a járvány elején hírt kaptunk koronavírussal megfertőződött labdarúgókról, majd dél-koreai és kínai vívókról is. A párbajtőr forgatók március elején éppen Budapesten a Ludovika Arénában zárt kapuk mögött csaptak össze.

A legtöbb sportoló éppen amiatt aggódott,

hogy nem tudja a tervezett módon folytatni a felkészülését, sokan önkéntes karanténba vonultak és borult minden edzésterv. Hamarosan arra is fény derült, hogy a sportolók doppingellenőrzése is leállt.

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó aggodalmát fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megváltozott helyzetben miként lesz képes megszerezni a kvalifikációt a tokiói olimpiára, amelyet egyelőre az eredeti időpontban akarnak megrendezni.

A fővárosi otthonában tartózkodó Baji szombaton az M1 aktuális csatornának internetes kapcsolatfelvétel segítségével elmondta: mivel egyelőre nem módosították a július 24-én kezdődő olimpia időpontját, sporttársaihoz hasonlóan kénytelenek edzésben maradni, ami viszont a korlátozó intézkedések hatására egyre nehezebbé válik, hiszen sorra zárják be a sportlétesítményeket.

Idővel egyre többen kezdték el kritizálni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy az olimpia halasztásával kapcsolatban semmilyen fogatókönyvvel nem állt elő.

A Szlovén Olimpiai Bizottság halasztásra kéri a NOB-ot

A Szlovén Olimpiai Bizottság elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) el kellene halasztania a nyári tokiói ötkarikás játékokat.

„A nyári játékok nem tarthatók meg júliusban az olimpia szellemiségével összhangban” – fogalmazott Bogdan Gabrovec. Kiemelte: más szempontok mellett például azért tartja indokoltnak a későbbi rendezést, mert a sportolók számára nem egyenlőek a felkészülési lehetőségek a világjárvány hatására.

„Nem lenne semmi baj azzal, ha a játékokra a jövő évben kerülne sor, akkor nyugodtabb körülmények között lehetne megrendezni. Ha ez nem történik meg, akkor az olimpia veszít a fontosságából, hiszen most a túlélésért vívott harc dominál.”

Thomas Bach, a NOB elnöke azonban hallani sem akar változtatásról. A szervezet – mintha mi sem történt volna – Görögországban meggyújtotta az olimpiai lángot és változatlanul a nyári ötkarikás játékok megrendezése mellett vannak.

Kulcsár Krisztián az olimpia megrendezése mellett

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) hasonlóan az ötkarikás játékok eredeti időpontban történő megtartását támogatja.

A korábbi párbajtőröző a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában azt mondta: akkor is ezt az álláspontot képviselné, ha még sportolna.

„A felkészülés egy előre jól megtervezett folyamat, az esemény csúsztatása hetekkel, hónapokkal nem életszerű, sportszakmailag nem helyes és nehezen megvalósítható.”

Kulcsár ugyanakkor hozzátette, vannak olyan sportolók, akik jelenleg akadályoztatva vannak, de a MOB-nak az egyik legfontosabb feladata éppen a folytonos és magas szintű felkészülés biztosítása.

„Egy olimpiát elhalasztani nem olyan, mint egy esküvőt, nem véletlen, hogy erre még soha nem került sor. Olyan már volt, hogy elmaradtak a játékok, de a második világháború után, 1948-ban London romjain már megrendezték a játékokat, ez mindent elmond a NOB mindenkori vezetésének álláspontjáról.”

Valóban az olimpiák történetében több ötkarikás játék is elmaradt: az 1916. évi nyári olimpiai játékok kijelölt helyszíne Berlin volt, az első világháború miatt maradt el.

1940-ben a japán fővárosban lett volna az olimpia, végül az 1937-ben kitört japán-kínai háború után vették el a rendezési jogot Tokiótól. Így lett az újabb helyszín Helsinki, ám a finn-szovjet háború miatt le kellett mondani erről rendezésről is, majd ugye a 44-es londoni olimpiára négy évvel később került sor.

A bojkott korszaka

A XX. század második felében különféle politikai okok miatt sorra bojkottálták az olimpiákat.

Az 1972-es müncheni olimpián történt terrortámadás után folytatták az ötkarikás játékokat, mintha mi sem történt volna…

Négy évvel később a dél-afrikai apartheid elleni tiltakozásul. Dél-Afrika 1964 óta volt eltiltva az olimpiákon való részvételtől a diszkriminatív apartheid miatt, 1970-től pedig a NOB is kitette a szűrüket a szervezetből.

1976-ban az új-zélandi uniós rögbi válogatott túrázott Dél-Afrikában, ezért számos afrikai ország bojkottot hirdetett a montreáli olimpiára.

1979 karácsonyán a Vörös Hadsereg bevonult Afganisztánba, az elhúzódó offenzíva viszont heves ellenkezést váltott ki a nyugati világban, Jimmy Carter 1980. február 20-án ultimátumot intézett a Szovjetuniónak a moszkvai olimpia bojkottjával fenyegetve meg Moszkvát, majd március 21-én bejelentette távolmaradását.

Négy évvel később a Szovjetunió és a vele tartó szocialista országok bojkottálták a a Los Angeles-i olimpiát.

Colorado Springben is bezárt az olimpiai edzőtábor. Fotó: USOPC

Most itt az ideje,

hogy a sportolók állítsanak meg egy felelőtlen módon megrendezett olimpiai játékot, ami a koronavírus-járvány árnyékában csak egy erőlködés lenne.

Szinte képtelenség, hogy a világ minden tájáról Tokióba érkező 11 ezer sportolót le lehessen tesztelni, kéthetes karanténban lehessen tartani és csak azután kezdődhessen el az olimpia.

Ez nem szolgálná sem a sportolók, sem az olimpizmus eszméjét.

Ha a NOB vezetői nem hajlandóak elgondolkodni a tokiói olimpiai elhalasztásán, akkor itt az ideje, hogy az olimpikonok hirdessenek bojkottot.

Jó lenne belátni, hogy nem a sportolók vannak az olimpiáért, hanem fordítva

Néhány nappal ezelőtt már felmerült, hogy amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem dönt a halasztás mellett az Egyesült Államok olimpiai csapata (Team USA) bojkottot hirdet, ám a hivatalos álláspont még az olimpia mellett van.

Jelenleg az amerikai olimpikonok és paralimpikonok valamennyi edzőtábora zárva tart, valójában a sportolók önkéntes karanténba vonultak és várják a jobb híreket, miközben képtelenség, hogy folytassák az eddig megszokott felkészülésüket.

Egy lehetséges amerikai bojkott világméretű lavinát indíthat el. Érdemes lenne, ha Thomas Bach és társai nem várnák meg ezt a momentumot.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest