Most még érdemes beoltatni magát influenza elleni védőoltással, hiszen két hét, amire kialakul a védettség, így a legkomolyabb járvány idejére immunis lehet. Különösen érdemes oltatni azoknak, akik a lenti csoportok valamelyikébe tartoznak.

Kiemelten veszélyeztetettek

Bár az influenzát szinte bárki elkaphatja, vannak, akik nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg. Mivel az oltást tartják a leghatékonyabb védekezési módszernek, fokozott lehet a veszély azoknál, akik úgy döntenek, nem adatják be maguknak a vakcinát. Szintén a rizikócsoportba tartoznak a krónikus betegséggel – pl. asztma, bizonyos tüdőbetegségek, idegrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, vese- és májbetegségek, anyagcserét vagy az endokrinrendszert érintő betegségek – küzdők.

Immungyengeséggel járó állapotok esetén könnyebb megfertőződni

A szövődmények kialakulására  több az esély. Főleg daganatos betegségek, szervátültetés, hosszú ideje tartó szteroidszedés, illetve HIV-fertőzés,AIDSesetén lényeges, hogy megfelelően védekezzünk az influenza ellen. Nem túl erős az immunrendszere a 12 hónapnál fiatalabbaknak, a 65 éven felülieknek, a várandós kismamáknak és a friss édesanyáknak sem – utóbbi két csoportnál ráadásul afertőzésa születendő magzatot vagy az újszülöttet is érintheti. Legyenek körültekintőbbek azok is, akik a közeljövőben babát terveznek.

Egészségtelen életmód esetén ugyancsak fogékonyabbak lehetünk a betegségre,

a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a kevés folyadékfogyasztás árt a védekezőképességnek. Az utóbbi években egyébként több kutatás is bizonyította, hogy az elhízás komoly rizikófaktor: azoknál, akiknek a testtömegindexük meghaladja a 40-es értéket, nagyobb a fertőzés esélye, ráadásul maga a betegség is sokkal súlyosabb lefolyású lehet.

Az egészségi állapotunk, a korunk, illetve a súlyunk mellett számít, milyen környezetben töltjük a mindennapjainkat. Ha sokat tartózkodunk olyan helyen, ahol nagy tömeg van – pl. tömegközlekedési eszközökön -, értelemszerűen megnő a fertőzésveszély. Az egészségügyi intézmények dolgozóinak, illetve az ott kezelt betegeknek szintén nagyobb az esélyük elkapni az influenzát.

Forrás: Hazipatika.Com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét